Bütünleşik raporlama ve Türkiye'de uygulanabilirliği üzerine bir çalışma - Kurt, Emine Serap (My University, 2016)
Günümüz dünyasında kurumsal sürdürülebilirliği benimseyen kuruluşlar ayakta kalabilmektedir çünkü eski kar maksimizasyonu modeli geçerliliğini yitirmiştir. Paydaşlar daha çok sorumlu kuruluşlara yatırım yapmakta ve bu işletmelerin mal ve hizmetlerini satın almaktadırlar. İşletmeler açısından şeffaflık ve hesap verebilirlik konuları önem kazanmıştır. Şirketlerin piyasa değerini büyük ölçüde maddi olmayan varlıkları belirlediğinden, bu varlıkların ölçümlenmesi ve raporlanması da önem kazanmaktadır. Ayrı ayrı hazırlanan sosyal raporlar finansal tablolardaki bilgilerle finansal olmayan bilgiler arasında bağlantı kurulmasını engellemekte ve paydaşların şirketi bir bütün olarak algılamasını zorlaştırmaktadır. Kurumsal raporlamada son nokta olan bütünleşik raporlama, şirketin finansal ve finansal olmayan bilgilerinin kısa ve özlü olarak tek bir rapor halinde sunulmasıdır. Burada önemli olan, şirketin yarattığı değerin açıklanmasıdır. Bu çalışmanın amacı ülkemiz açısından yeni ve gelişen bir konu olan bütünleşik raporlamanın uygulanabilirliğinin araştırılmasıdır. Uluslararası Bütünleşik Raporlama Konseyi Pilot Programına katılan X A.Ş.'nin 2013 ve 2014 yılı sürdürülebilirlik ve faaliyet raporlarına Uluslararası Bütünleşik Raporlama Çerçevesi içerik öğeleri açısından içerik analizi yapılmıştır. nleşik Raporlama, Kurumsal Raporlama, Finansal Olmayan Raporlama

In today's world corporations that adopt corporate sustainability are afloat because the old profit maximization model is expired. Stakeholders mostly invest in accountable corporations and buy these corporations' goods and services. Transparency and accountability in businesses gained importance. Because the intangible assets determine substantially the market value of the companies, both measuring and reporting of these assets are getting important. Separately prepared social reports prevent linkage between information in financial statements and non-financial information. Besides, it's complicating perceive the company as a whole for stakeholders. Integrated reporting is the new trend in corporate reporting and it is a report that include a company's both financial and non-financial information in a short and concise way. This study aims to explore applicability of integrated reporting which is a new and a developing issue. Sustainability and annual reports of 2013 and 2014 of X Corporation, which attended Pilot Program of International Integrated Reporting Council, were analyzed by content analysis method. Key Words: Integrated Reporting, Corporate Reporting, Non-Financial Reporting
Keywords: Finansal raporlama; Muhasebe; Raporlama; Türkiye