Koroner Baypas Cerrahisinde İki Farklı Yöntemle Venöz Greft Hazırlanmasının Postoperatif Dönemde Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Amaç: Koroner baypas ameliyatı yapılan hastalarda iki farklı yöntemle venöz greft hazırlanmasının yaşam kalitesine etkisinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Temmuz-Kasım 2014 tarihlerinde elektif şartlarda koroner arter baypas cerrahisi uygulanan ve postoperatif dö- nemde olan 120 hasta, çalışmanın örneklemini oluşturdu. Endoskopik yöntemle venöz greft hazırlanarak baypas cerrahisi uygulanmış 60 hasta çalışma grubuna, klasik yöntemle damar çıkartılarak baypas cerrahisi uygulanmış 60 hasta da kontrol grubuna alındı. Veriler, araştırmacı- lar tarafından geliştirilen anket formu ve SF-36 yaşam kalitesi ölçeği kullanılarak, ve hastalarla yüz yüze görüşülerek toplandı. Bulgular: Hastaların yaşam kalitesi karşılaştırıldığında fiziksel fonksiyon, fiziksel rol kısıtlılığı, sosyal fonksiyon, emosyonel durum, mental sağlık, zindelik, ağrı ve sağlığın genel olarak algılanması alt boyutları için endoskopik yöntemin kullanıldığı grupların ortalamaları, klasik yöntemin kullanıldığı gruptan anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Sonuç: Koroner baypas cerrahisi geçirmiş hastalarda yaşam kalitesinin sosyal-demografik özelliklerin yanı sıra operasyon yönteminden de etkilendiği; greft için damar hazırlama işlemi endoskopik yöntemle yapılanlarda postoperatif yaşam kalitesinin klasik yöntemle yapılanlara göre daha iyi olduğu sonucuna varılmıştır.

In this study, the effect of preparing venous grafts via two different methods on quality of life was analyzed in patients who underwent coronary artery bypass surgery due to ischemic heart disease. Material and Methods: One hundred and twenty patients in the postoperative period who underwent coronary artery bypass surgery under elective conditions between July and November 2014 were included in the study. The study group consisted of 60 patients in whom bypass surgery was performed by endoscopic removal of vessel. The control group consisted of 60 cases in whom the vessel was removed via classical method. The survey developed by the researchers, and SF-36 quality of life scale wer used to collect data via a face to face interview. Results: The quality of life were compared between the groups in terms of physical functionality, emotional status, mental effects, and subdimensions of vitality. The mean scores of the endoscopic group was significantly higher than the classical group. Conclusion: It was concluded that quality of life of the patients who underwent coronary bypass surgery is affected not only by social-demographic characteristics, but also operation method. Postoperative quality of life is better in patients who undergo endoscopic vessel preparation procedure for graft when compared to the ones who undergo classical preparation method.
Keywords: Anestezi; Kalp ve Kalp Damar Sistemi