Amasya Cemevlerinde Âyin-i Cem’de seslendirilen deyişlerin müzikal analizi - Demirbağ, Merve (My University, 2019)
Anadolu Aleviliği ibadeti olan cem âyininde icra edilen deyiş formundaki eserleri müzikal açıdan incelediğimiz çalışma beş bölümden oluşmaktadır. problem durumu, alt problemler, metodoloji, araştırma süreci, sınırlamalar, varsayımlar, evren-örneklem ve terminolojiyi ihtiva etmektedir. İkinci bölümde cem ibadeti hakkında bilgiler verilmekte, ibadette yer alması zorunlu olan on iki hizmet açıklanmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde âyinde icra edilen müzikal formlar hakkında bilgiler yer almaktadır. Dördüncü bölüm elde edilen bulguların ortaya koyulduğu ve bulgular ışığında yorumların yapıldığı bölümdür. Beşinci bölüm bulgulara dair genel bir değerlendirme yapılarak elde edilmiş sonuçları içermektedir.

This study in which we had analyze an Anatolian Alawism folk poems in terms of music, consists of five parts. First part; contains problem status, subaltern problems, methodology, process of research, limitations, suppositions, population and sample, terminology. At the second part giving information about the cem liturgy and explains twelve services which be present necessary at the ceremony. Third part of the reserach there are informations about musical forms which performs in ceremony. Forth part is introducing which obtained findings and explanate about the findings. Fifth part includes results which obtained with making general explication about the findings.
Keywords: Alevilik; Alevism; Bektashi; Bektaşilik; Cem Âyini; Cem Liturgy; Deyiş; Dini Müzik; Folk Poem; Islamic Sects; İslam Mezhepleri; Musical Analysis; Müzikal Analiz Religious Music; Sufi music; Tasavvuf müziği; Turkey; Türkiye