Bölgesel kalkınma modeli olarak Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)’ nin analizi - Akıllı, Vedat (My University, 2003)
BÖLGESEL KALKINMA MODELLERİ AÇISINDAN GAP'IN ANALİZİ İkinci Dünya Savaşı sonrasında ekonomi literatüründe yerini alan kalkınma kavramı; bir yönüyle gelişmiş az gelişmiş ülkeler ayrımını, diğer yönüyle bir ülkenin kendi içinde gelişmiş az gelişmiş bölge ayrımını gerekli kılmıştır. Ülkelerin kendi içindeki gelişmişlik farklarından kaynaklanan gelişmiş az gelişmiş bölgelerin oluşumu bölgesel kalkınma modellerinin ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Bu çalışma, Türkiye'de mevcut bölgeler arası dengesizliğin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak ortaya çıkan Güneydoğu Anadolu Projesinin ekonomi literatüründe yer alan bölgesel kalkınma modelleri yönünden nerede durduğuna yönelik bir analiz çabasıdır. GAP Projesi bir Kutuplaşmış Kalkınma Modelleri örnek olayıdır. Bu proje gerek ülke düzeyinde bölgesel bir kalkınma kutbu oluşturması gerekse de; bölgenin kendi içinde Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır'ın sanayileşme yolu ile kutuplaşma oluşturması açısından Kutuplaşmış Kalkınma Modelleri ile uyum sağlamaktadır.

THE ANALYSİS OF GAP İN TERMS OF REGİONAL DEVELOPMENT MODELS Development concept which entered into Economics literature after Second World War necessitates the separation between both developed and under developed countries and developed and under developed regions in a country.The appearance of developed and undeveloped regions within countries arised from developmental differences prepared the appropriate conditions.This Workshop is an effort to understand where The Project of South Eastern Anatolia which emerged to abolish unbalance among regions in Turkey is in terms of Regional Development Models.. GAP Project is a polarized development model both in Country and in region Gaziantep Şanlıurfa Diyarbakır by industrialization in accordance with Polarized Development Models.
Keywords: Ekonomi; Ekonomik kalkınma ve büyüme; Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)