İlköğretim için hazırlanmış olan bilgisayar destekli eğitim yazılımlarında kulanılan geri bildirim türlerinin akademik başarıya etkisi - Özgür, Hasan (My University, 2005)
İLKÖĞRETİM İÇİN HAZIRLANMIŞ OLAN BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM YAZILIMLARINDA KULLANILAN GERİ BİLDİRİM TÜRLERİNİN AKADEMİK BAŞARIYA ETKİLERİ Bu araştırmada, farklı geribildirim türlerinin akademik başarı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmada Geribildirimsiz Geribildirim (GG), Doğrulayıcı Geribildirim (DG) ve Ayrıntılandırılmış Geribildirim (AG) olmak üzere üç farklı geribildirim türü kullanılmıştır. Araştırmanın denek grubunu 90 ilkokul 5. sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada trafik işaret ve levhaları konusunu anlatan 1 saatlik bir öğretim materyali kullanılmıştır. Ön Araştırmaya katılan deneklere ön test uygulanmış ve ön test sonuçlarına göre birbirine denk üç grup oluşturulmuştur. Birinci gruptaki deneklere Geribildirimsiz Geribildirim (GG), ikinci gruptaki deneklere Doğrulayıcı Geribildirim ve üçüncü gruptaki deneklere de Ayrıntılandırılmış Geribildirim kullanılarak eğitim verilmiştir. Eğitim sonunda deneklere başarı testi uygulanmıştır. Denemeden dört hafta sonra başarı testi, öğrenmenin kalıcılığını öğrenmek üzere yeniden uygulanmıştır. Elde edilen verilerin istatiksel çözümlemelerinde ortalama, standart sapma, bağımsız gruplar t-testi, eşleşmiş gruplar t-testi, ANOVA ve çoklu karşılaştırma testlerinden Scheffe testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlar topluca değerlendirildiğinde, geribildirim türü akademik başarıyı anlamlı olarak etkilemiştir. Bilgilerin kalıcılığının ölçüldüğü hatırlama testinde de geribildirim türünün hatırda kalıcılık üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu görülmüştür. Name and Surname: Hasan ÖZGÜR Programme: Computer and Instructional Educational Technologies Supervisor: Assoc. Prof. Servet BAYRAM Degree Awarded and Date: Master of Science - February of 2005 Feedback, Computer Assisted Education

THE EFFECTS OF FEEDBACK TYPES ON ACADEMIC ACHIEVEMENTS IN COMPUTER BASED EDUCATION SOFTWARES WHICH PREPARED FOR PRIMARY SCHOOLS The aim of this study was to examine the effects of feedback types on student achievement. Three types of feedback were used in this study: 1. No feedback (NF), 2.Corrective feedback (CF), 3.Elaborative feedback (EF). Students completed a one hour program about traffic signs. At the beginning of the study subjects separated three equal groups. First group's education type was named as No Feedback, second group's education type was named as Corrective feedback, and third group's education type was named as Elaborative feedback. Each student took an achievement test at the end of the program. In order to measure their retention levels a retest was used four weeks later. For statically analysis of obtained data mean, standard division, independent sample t-test, paired sample t-test, ANOVA and for the multiple comparison Scheffe tests was used. Results indicated that the feedback types have a significant effect on achievement. And the feedback types also significantly affected students' retention levels.
Keywords: Eğitim; İlk öğretim