Eğitim fakültelerindeki araştırma görevlilerinin mesleki deneyimlerinin incelenmesi: araştırma görevlisi olmanın anlamına ilişkin fenomenolojik bir çalışma - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Alan yazında araştırma görevlilerinin mesleklerini nasıl algıladıklarının yeterince bilinmediği vurgulanmıştır. Günümüze kadar yapılan çalışmalarda araştırma görevlilerinin mesleklerini nasıl anlamlandırdıkları fenomenolojik araştırma deseni ile henüz incelenmemiştir. Literatürdeki eksikliği gidermeyi amaçlayan bu çalışmada, araştırma görevlilerinin kendi yaşantı ve deneyimlerine dayalı olarak araştırma görevlisi olmanın anlamı incelenmiştir. Fenomenolojk araştırma deseni ile yürütülmüş olan çalışma, araştırma görevlilerinin mesleğe yönelik algılarını ve çalışma hayatında yaşadıkları deneyimleri nasıl anlamlandırdıklarını ortaya koyması açısından önemlidir. Araştırmanın katılımcı grubu, eğitim fakültesinde araştırma görevlisi olarak çalışan 10 kişiden oluşmaktadır. Araştırma verileri açık uçlu sorulardan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Görüşmede katılımcıların verdikleri cevaplara bağlı olarak sonda soruları da sorulmuştur. Fenomenolojik çalışmada incelenen araştırma konusuna ilişkin katılımcıların deneyimlerinin özüne ve yapısına ulaşmak hedeflenmektedir. Bu nedenle, katılımcıların araştırma görevlisi olma deneyimlerinin özünü ve yapısını açığa çıkarmak amacıyla verilerin analizinde 'parantezleme','fenomenolojik redüksiyon','imgesel çeşitleme' ve 'anlam ve özlerin sentezlenmesi' olmak üzere dört aşamalı bir süreç takip edilmiştir. Verilerin analizi sonucunda eğitim fakültesinde araştırma görevlisi olma fenomeninin yapısını ve özünü birbiriyle ilişkili altı bileşenin oluşturduğu tespit edilmiştir. Deneyimin yapısını oluşturan bu bileşenler veya özler; araştırma görevlilerinin (1) istismar edilmesi, sekreterlik ve angarya işler yapması, (2) akademik baskıyla karşılaşması, (3) ekonomik sıkıntılarla yüzleşmesi, (4) motivasyon kaybı yaşaması, (5) akademik kariyer yapması ve (6) akademik gelişim sağlamasıdır. Araştırma görevlileri, görev tanımlarında olmadığı halde evrak ve angarya işleri yaptıklarını, hocaların yerine derslere girdiklerini ve onların özel işlerini yaptıklarını, bu durumun kendilerini rahatsız ettiğini ve kullanıldıklarını düşündüklerini belirtmişlerdir. Araştırma görevlilerinin akademik çalışmalarında da yeterince özgürce hareket edemedikleri, çalışmalarında baskı ve müdahale ile karşılaştıkları, özel ve mesleki hayatlarında ekonomik sorunlarla karşılaştıkları, tüm bu sorunların kendilerinde motivasyon kaybına neden olduğu belirlenmiştir. Araştırma görevlilerinin mesleklerinde edindikleri deneyimlerin, akademik kimlik inşa etme sürecinde önemli bir rol oynadığı tespit edilmiştir. Son olarak akademik kariyer ve bilimsel çalışmalar yapmanın araştırma görevlilerine mutluluk verdiği, onların akademik gelişimlerine katkıda bulunduğu tespit edilmiştir

It is emphasized in the previous studies that little, if any, has been known about how research assistants perceive their occupation. This research topic has not been examined via phenomenological research design. Aimed at addressing this gap in the literature, this study examined how research assistants perceive their experiences as a research assistant. The study is significant in terms of its potential to reveal the participants' perceptions of what it means to be a research assistant on the basis of their own experiences. Phenomenological research design was used to conduct the study. The study participants were 10 research assistants who were employed at college of education. Semi-structured interview was used to collect data. Probing questions were asked to the participants depending on their answers to interview questions. Phenomenological study aims to reveal the essence and structure of a phenomenon experienced by participants. Therefore, in order to identify the meaning, essence and structure of the experience of being a research assistant, four intertwined processes were carried out during data analysis. These are 'bracketing', 'phenomenological reduction', 'imaginative variation' and 'synthesis of meanings and essences.' At the end of data analysis, it was found that the essence and structure of the phenomenon of being a research assistant at a college of education was composed of six interrelated components. Research assistants are (1) being exploited, doing secretary and drudgeries, (2) facing academic pressure, (3) confronting economic difficulties, (4) losing their motivation, (5) building an academic career, and (6) experiencing academic development. The participants have stated that even though it is not in their job definition, they are required to handle office works and chore, teach courses on behalf of the faculty members, do their personal works, and this situation makes them feel uncomfortable and exploited. It was found that research assistants do not have enough freedom in their academic affairs, confront interference and coercion by faculty members, face different sorts of economic hardship in their personal and academic life, and all of these negative experiences result in motivation loss for research assistants. Participants' statements have showed that experiences in carrying out research assistantship plays a significant role in their academic identity development. Lastly, engaging in academic career and conducting scientific research provide research assistants with intellectual satisfaction and contribute to their academic development
An examination of the professional experience of research assistants serving in college of education: a phenomenological study of the meaning of being a research assistant
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları