Kan bağışı yapan üniversite öğrencilerinin bağış nedenleri ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara ilişkin bilgi ve risklerinin belirlenmesi - Kınalı Bereketli, Serap (My University, 2009)
KAN BAĞIŞI YAPAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BAĞIŞ NEDENLERİ VE CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLARA İLİŞKİN BİLGİ VE RİSKLERİNİNBELİRLENMESİ SERAP KINALI BEREKETLİ 1.

Çalışmamız, kan bağışı yapan üniversite öğrencilerinin, bağış nedenleri ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara ilişkin bilgi ve risk faktörlerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Kan bağışı alan kurumun 2008 Nisan-Mayıs aylarında düzenlediği “Üniversiteliler Kan Bağışlıyor” kampanyası sırasında gidilen üniversitelerdeki kan bağışı için başvuran öğrenciler, araştırmamızın evrenini, örneklemini ise kan bağışı yapan öğrencilerden araştırmaya katılmayı kabul eden 359 öğrenci oluşturmaktadır. Anket formu kan bağış alanı dışında öğrenciler tarafından doldurulmuştur. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında değerlendirilerek, istatistiksel analizlerde ki-kare (χ2) önemlilik testi uygulanmıştır ve korelasyon testleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin %91’i devlet üniversitesinde, %8.9’u ise özel üniversitede eğitim görmekte ve öğrencilerin %20.3’ü kız, %79.6’sı ise erkektir. Kan bağışlama nedenine öğrencilerin %97.2’si insanlara yardım etmek yanıtını vermiştir. Öğrenciler cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için %88 ortak enjektör kullanmamak gerektiği, %86.3 ise kondom kullanmak gerektiği yanıtını vermiştir. Öğrencilerin kondom ile ilgili uygulamaları sorulduğunda, kondomu tercih oranı %46.5 olarak tespit edilmiştir. Öğrencilerin %27’sinin aktif cinsel yaşamının olduğu, %0.5’inin şimdiye kadar geçirilen CYBH’lardan gonore’ye yakalandıkları tespit edilmiştir. Kurumun öğrencilerin bağışlamış olduğu kanlara yaptığı testler sonucunda ise bir öğrencide Hepatit B, bir öğrencide ise Hepatit C virüsü tespit edilmiş ancak öğrencilerin bu durumdan haberdar olmadıkları görülmüştür. Araştırma bulgularına göre üniversite öğrencilerinin CYBH ile ilgili sağlıklı davranabilmeleri için yeterli bilgiye sahip olmadıkları belirlenmiştir. Araştırma bulguları doğrultusunda gençlerin veneral hastalıklara ilişkin resmi ve resmi olmayan eğitimlerin planlanarak verilmesi önerilir. versite öğrencileri, Kan Bağışı, Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar, Risk belirleme. KAN BAĞIŞI YAPAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BAĞIŞ NEDENLERİ VE CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLARA İLİŞKİN BİLGİ VE RİSKLERİNİN BELİRLENMESİ SERAP KINALI BEREKETLİ 1. SUMMARY THE REASONS OF BLOOD DONATION BY UNIVERSITY STUDENTS AND THEIR KNOWLEDGE ABOUT VENEREAL DISEASES AND THE RISKS OF THEIR TRANSMISSION Our research has been prepared to identify the reasons for blood donation by university students and their knowledge about venereal diseases and the risk factors of their transmission. During the campaign named “the collegers are donating blood” and organised by the instituation which took the donated blood, the students who applied for donation from the universities visited were the universe of our research, the sample on the other side were 359 students who donated blood and accepted to attend the resarch. Blood donation questionnaire was filled by students outside the area. Obtained data were applied chi-square (χ2) significance test in statistical analysis by evaluating with computers and were assessed using correlation tests. 91% of surveyed students are from state universities, 8.9% are studying at the private university and in terms of sex 20.3 % of students are females, % 79.6 are males. %97.2 of the students gave the answer “ to help the people in need” to the question of cause of donation. 88% of the students say that they should not use the used syringe and 86.3 % of them say that it is necessary to use condom. When they were asked about the using of condom , it has been identified that 46.5 % of them prefer condom as a contraseption method. It is identified that 27% of the students have sexual life and 0.5% of them had gonore as a venereal disease once a time. As a result of the tests which the instituation made on the bloods which were donated by the students, it was detected that one student has Hepatitis B, and one student has Hepatitis C virus, nevertheless the students weren’t aware of their situations. According to the research findings it is found that the collegers don’t have the sufficient knowledge to behave healthly in this matter.In the direction of the findings of this research, it is offered that the young people should take a planned education including formal and informal education on venerial diseases. Key Words: University students, Blood Donation, Sexually Transmitted Diseases, Risk determination.
Keywords: Bulaşıcı Hastalıklar_Cinsellik; Kan Bağışı; Üniversite Öğrencileri; Üniversiteler ve Yüksekokullar_Kan Bağışı