Hiperhomosisteinemi ile sıçan aortasında meydana gelen değişikliklerin incelenmesi ve bunun ateorsklerozdaki önemi - Neğiş, Yeşim (My University, 2002)
Homosistein, metiyonin metabolizması sırasında bir ara ürün olarak oluşan, proteinlerin yapısına girmeyen ve kükürt içeren bir amino asittir. Son yıllarda elde edilen verilerde, hipertansiyon, lipit metabolizmasında hasar, diabetes mellitus, sigara içimi gibi geleneksel risk faktörleri dışında, artan plazma homosistein konsantrasyonunun aterosklerotik vasküler hastalıklar için bağımsız bir risk faktörü olduğu kabul edilmiştir. Plazma homosistein konsantrasyonu ile ateroskleroz ve tromboz riskinin artması arasındaki ilişki yapılan epidemiolojik çalışmalarda bildirilse de, aterosklerozun patogenezinde homosisteinin etki mekanizması tam olarak bilinmemektir. Hücre kültürü ile yapılan çalışmalarda ve hayvan çalışmalarında, hiperhomosisteineminin, endotel hücre tabakasına hasar verdiği, düz kas hücre proliferasyonunu ve kollajen sentezini arttırdığı, arter duvarının elastik yapısını bozduğu, vasküler inflamasyonu attırdığı ve tromboz oluşumuna neden olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada, artan plazma homosistein düzeyleri ile ateroskleroz riskinin artması arasındaki ilişkiyi açıklayabilmek için, sıçanlara metiyonin vererek hiperhomosisteinemi oluşturup aterosklerotik değişikliklere yol açıp açmayacağını incelemeyi planladık. Metiyonin yüklemesinden sonra sıçanların kan homosistein düzeylerinin artıp artmadığını ölçtük. Aortalarında meydana gelen değişiklikleri elektron mikroskopisi düzeyinde inceledik. Metiyonin yüklemesi ile kan homosistein düzeyinin yükseldiğini tespit ettik. Elektron mikroskopisi incelemelerinde, hiperhomositeinemi ile endotel tabakada hasar oluştuğu, medya tabakasında deformasyon meydana geldiği ve hücreler arası alanda kollajen miktarının arttığını gözledik. Bu bulgular, artan plazma homosistein konsantrasyonunun, sıçan aortasında ateroskleroz benzeri değişiklikler meydana getirdiğini göstermektedir. 2.

Investigation of the changes in the rat aorta caused by hyperhomocysteinemia and its importance in atherosclerosis Homocysteine is a non-protein-forming, thiol-containing aminoacid formed during the metabolism of methionine. Besides the well accepted cardiovascular risk factors such as smoking, diabetes mellitus, dyslipidemia, and hypertension, recent evidence indicate that elevated plasma homocysteine concentration is emerging as an independent risk factor for atherosclerosis and thrombosis. Although there is considerable epidemiological evidence for a relationship between plasma homocysteine and increased risk of atherosclerosis and thrombosis, the exact mechanism by which homocysteine promotes atherosclerosis are not fully understood. Cell culture and animal studies have demonstrated that hyperhomocysteinemia can induce smooth muscle cell proliferation, endothelial dysfunction, collagen synthesis, deterioration of elastic material of the arterial wall and enhances vascular inflammation and hypercoagulatibility. To further elucidate the pathological mechanisms of atherosclerosis in rats were rendered hyperhomocysteinemic upon administration of L-methionine. We have found that methionine loading were increased blood homocysteine level. We have also observed endothelial damage, degenerative alterations in the media and increased collagen formation in the intracelluler space of the aorta by microscopy. These findings suggest that methionine loading causes hyperhomocysteinemia and hyperhomocysteinemia causes atherosclerosis like changes in the rat aorta.
Keywords: Biyokimya