Küreselleşme olgusu karşısında ulus sorunu - Akkaya, Rukiye Kia, 1971- (My University, 2002)
Bu çalışmada ulus kavramı, modern devletin belirleyici bir unsuru olarak ele alınmıştır. Bir kavram olarak ulus , modern devlet düşüncesi sürecinde kendisinin tanımlanmasından çok daha önce kullanılmıştır. Ama o günkü kullanımı, bizim bu gün kullandığımız içeriğine denk düşmez. Modern devlete gelinceye dek ulus kavramı ile gerçeklik arasındaki mesafe hatırı sayılır ölçüde büyük ve karmaşıktır. Ulus, iktidarın kaynağı ve bir siyasal örgütlenme biçimi olarak, modern devletle birlikte, belirli bir zaman ve mekan gerçekliğinin kavranması ve denetim altına alınması ile doğar. Modern teritoryal devlet, üzerinde var olduğu toprakları bir kez kurumsallaştırdıktan sonra, söz konusu topraklar üzerinde yaşayan insan gruplarının siyasal ve hukuki biçimlendirilmesinde birinci elden rol oynayacaktır. Tarihin geniş vadisindeki bu biçimlenme 18.yy.'da egemenliğin kaynağının ilke olarak ulusa atfedilmesi ile siyasi ve hukuki formatına oturtulur. Ulusa ilişkin soruyu sormak her zaman bir başlangıç noktası oluştursa da yanıtların farklılığı bir sonuca ulaşmayı güçleştirmektedir. Çünkü ulusa ilişkin büyük sorunun (bir ulus nedir?) yanıtı henüz tamamlanmamış bir yanıttır ve ulus kavramı bu gün dahi üzerinde bütün disiplinlerin uzlaştığı önermesini aramaktadır. Toplum ve siyasal insan üzerine yanıtlar, bir yönü ile Antik dünyanın sitelerine bir yönü ile modernitenin köklerine bakar. Ulus, bir tasarım olarak, Antik Yunan'ın yurttaşlar sınıfından ve Orta Çağ'ın ruhani bütünlüğünden esin almıştır. Bu esin, bir mükemmeliyeti, bir homojenite idealini içinde barındırmaktadır ve bununla birlikte mükemmel homojenite ideali dışlayıcıdır . Ulusu yaratan, nesnel gerçekliğe anlam yükleyen ve hukuksal bir birim olarak devleti belirleyen siyasal örgütlenmedir ve bu modern örgütlenme biçimi modern devletin doğuşuna paraleledir. Çünkü devlet, kollektif değerleri örgütleyerek ortak yaşamın oluşmasını ve sürdürülmesini sağlar. Ulusu siyasallaştıran bu belirlemedir. Ancak ortak yaşamdan alınan manevi gücün ve dayanışma duygusunun, saygınlık ve bir güç olmak isteğine eşlik etmesi gerekir. Bu güç, hem ulusal kimlik imgeleriyle beslenir hem ortak yaşamın hak ve yükümlülükleriyle yaşar kılınır…. Son yıllarda ulusun birliği ve ulus devletin tek ülkesi siyaseti dünya konjonktüründe ciddi bir biçimde yara almıştır. Tek ulus ve tek ülke cumhuriyetçi siyaseti çokkimlikli ve çokkültürlü toplumsal yapıyı demokratik talepler gerekçesiyle de olsa açıkça tartışabilmektedir. Bu tartışma, dünyanın son yirmi yılda yaşadığı son derece hızlı değişimin, eski bir soru olan ulus olmaklığın tarihsel yüzleşmesidir. Kıtasal oluşumlar (AB gibi) ve küreselleşme olgusu da bu tartışmaların derinleşmesine, şiddete yönelmesine hizmet etmektedir…..

The modern society based on the mediaeval society. Middle age are the cradle of modern society and Europe is the cradle of roots of nation.. But when the term nation is examined within the context of history nation has been established especially by modern state (İt was cleared that nation was emerged with modern state). Nation emerges in Europe especially with nation-state structure and nation-state was determined by dominating powers in 18th century with the French Revolution…..The example of European Union caused to new nation problem with European Citizenship.This restructuring (struvture of European Union) more or less shows that the classical theory loses its dominance.However the from (structure) of nation-state has not changed within debate of change in global order and within political debates….
Keywords: Anayasa ve idare hukuku; Hukuk; Kamu Hukuku; Küreselleşme