Değişen dünyada arşivlerin farklı amaç ve uygulamalarına bir bakış: Geleceğin arşivciliğine öngörüler - Demir, Feride Ayliz (Kocabıyık) (My University, 2009)
Arşivler insanlık tarihinin en eski zamanlarından beri var olmuştur. İnsanın evrimleşme süreci arşivler için de geçerlidir. Bu çalışma toplumların kültürlerinin oluşması ve toplumsal hafızanın korunmasını sağlayan arşivlerin varoluşundan bugüne geçirdiği değişim sürecini ele almıştır. Arşiv kavramı günümüzde çok farklı disiplinle birlikte anılmaktadır. Çalışma arşivlerin farklı kullanım amaçlarına ve uygulamalarına yer vermiştir. Açık arşiv hareketi, kurumsal arşivlerin oluşumu, kurumların arşivlerine değer yüklemeleri ve arşivlerini pazarlamaya başlamaları arşivciliğin çok farklı uygulama alanlarında kullanımının örnekleridir. Dünyada ve Türkiye’de arşiv materyalinin çeşitliliğinin farkına varılmış, görsel-işitsel arşiv malzemesi değer kazanmıştır. Görsel-işitsel arşiv malzemesi bulunduran kurumların arşivlerini halka açmaları ile ilgili uygulama örnekleri giderek artmaktadır. Teknolojinin arşiv dünyasına getirdiği yeni açılımlar ve arşivlerin geçirdiği değişim süreci geleceğin arşivciliğinin nasıl şekilleneceği konusunda ışık tutmuştur. Gelecekte tamamen dijitalleşmesi öngörülen arşivlerin, bilgiyi ve teknolojiyi doğru kullanan ülkeler için avantaj sağlayacağı açıktır.

Archives have existed since the oldest times of history. Human's evolving period i valid for archieves, too. This workout has handled forming of societies’ cultures and archives which provide protecting social memory and their changing period from existence to present day. Nowadays, the notion of archive is being mentioned with very different discipline. The workout has given place to archives’ different usage aims and applications. Open archive movement, formation of institutional archives,institutions'imposing value to their archives and starting to marketing them are samples of record keeping in a very different application areas. In the World and Turkey, it has been realized of archieve material's variety and audio visual archive material has gained value. Application examples which are related with establishments making audio visual archive material available with the opening of archives to the public gradually increase. New expansions which technology brings to archive world and variation period that archives convey have shed about future's record keeping and how it will be shaped. Archives' which are predicted to be completely digital in the future, it is obvious that archives will provide advantage for countries which use the information and technology correctly.
Keywords: Arşiv; Arşivcilik; Bilgi ve Belge Yönetimi