Lise öğrencilerinin sigara içme alışkanlıkları - Ayvaz, Özlem Şahinoğlu (My University, 2005)
LİSE ÖĞRENCİLERİNİN SİGARA İÇME ALIŞKANLIKLARI Adı Soyadı: Özlem ŞAHİNOĞLU AYVAZ Danışmanın Adı: Yard.Doç.Dr. Ayşe YILDIZ Program: Yüksek Lisans Halk Sağlığı Hemşireliği

Bu çalışma lise öğrencilerinin sigara içme alışkanlıklarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı araştırma olarak planlanmıştır. Çalışma İstanbul' un Bakırköy ilçesinde bulunan Bakırköy Ticaret Meslek Lisesi' nde yapılmıştır. Bu lisede öğrenim gören 2320 öğrenci araştırmanın evrenini oluşturmuş ve örnekleme 700 öğrenci alınmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak literatür bilgisi doğrultusunda araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Pilot çalışma yapılarak anket üzerinde gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamına alınan öğrencilere gerekli açıklama yapıldıktan sonra ayrı bir sınıfta toplanmaları sağlanmış ve anket formu öğrencilere dağıtılarak doldurulmuş, verilerin toplanması sağlanmıştır. Çalışmada verilerin analizi bilgisayar ortamında, Ki-kare, Fisher Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Kruskal-Wallis Varyans Analizi uygulanarak değerlendirilmiştir. Öğrencilerin %12,42' sinin ara sıra, %10' unun devamlı sigara içtiği belirlenmiştir. Öğrencilerin sigarayı ilk denedikleri sınıflar incelendiğinde %13,85'inin ilkokulda, %60,8'inin 6 - 8. sınıflarda ve %25,35'inin de 9 - 11. sınıflarda denedikleri saptanmıştır. Öğrencilere sigaranın zararları hakkında soru sorulduğunda; sigara içenlerin %22,56'sı sigaranın zararları hakkında bilgi sahibi olduklarını %11,12'si ise bilmediklerini belirtmişlerdir. Sigara içmeyenlerin ise %77,44'ü sigaranın zararları hakkında bilgileri olduğunu ifade ederken, %88,88 gibi bir oranda ise bilmediklerini ifade etmişlerdir. Sonuç olarak araştırmanın yapıldığı lisede sigara içme oranının yüksek olduğu, sigaraya başlama yaşının küçük olduğunu söyleyebiliriz. SUMMARY SMOKE ABUSE OF HIGH SCHOOL STUDENTS This study was planned to determine high school students smoking habits and planed to be as a descriptive research. Study was done in Bakırköy Ticaret Meslek Lisesi in İstanbul . 2320 students were taken as searching universe and 700 students were taken as sample. A Questionnaire Form which has been developed by researcher was used to collect data with the direction of literature information. First the pilot study was done and necessary corrections were done and after this study became fact.Necessary information was given to students who were in this study, after this they were taken to another class, questionnaire form was delivered to students. They filled them and datas were collected. All datas were evaluated in computer applying Chi-Square, Fisher, One-Way Variation and Kruskal-Wallis Variation Analysis. It was determined that, 12,42% of students sometimes smoke and 10% of them continuously smoke. When the classes that students first smoke was examined, 13,85% of them at 5th class and lower, 60,8% of them at 6-8th classes and 25,35% of them at 9-11th classes first smoked. When the recognition knowledge percentages of the harmful effects of smoking by students were evaluated, students which smoke; 22,56% of them know its effects and 11,12% of them don't know it; students which don't smoke; 77,44% of them know its effects and 88,88% of them don't know the harmful effects of smoking. As a result, in high school where the research was done, we can say that the percentage of smoking is high and the age of smoking is low.
Keywords: Halk Sağlığı Hemşireliği; Sigara Alışkanlığı