Türk toplumunda evcil hayvan besleme alışkanlıkları ve din (istanbul örneği) - Ambaroğlu, Ayşe (My University, 2007)
Türk Toplumunda Evcil Hayvan Besleme Alışkanlıkları ve Din (İstanbul Örneği ) adını taşıyan bu çalışma Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İlahiyat Sosyolojisi Bilim Dalı’nda olarak hazırlanmıştır. Araştırmamızda, hayvan besleme kültürünün, ilkel toplumlardan başlayıp, belirli değişimlerle geleneksel toplumdan, çağdaş toplumlara kadar geçirdiği aşamalara değindik. Evcil hayvan besleme alışkanlığının Türk Toplumunda nasıl bir oluşum ve değişim gösterdiğini, İslam’ın hayvan konusunda insana tanıdığı tasarruf yetkisi (beslenme, kurban v.b.) ve bu konuda getirdiği sınırlamalara (hayvanlara şefkat, ev içinde köpeğin beslenmemesi v.b.) yer verdik. Türk-İslam sentezinin bu konudaki ayrıcalığını örneklerle sunduk. Ankete dayalı bulgularla, İstanbul örneği üzerinde toplumumuzun hayvan besleme kültürünü geleneksel ve modern referans noktalarını tespit edip açıkladık. Dini etkinin varlığı ile birlikte modern kültür ve yaşama biçiminin, alışkanlıkları; eğitim durumu, yaş, ekonomik durum v.b. sebeplerle etkilediği araştırmamızda sunulmuştur. Yeni yaşama biçimleri, bu konuda gerekli kurumları; sağlık başta olmak üzere, farklı ihtiyaç ve beklentileri karşılamaya çalışmaktadır. Bu konuda insanın ihtiyaç ve ilgilerini beslediği canlı ve kendisi için olumlu bir şekilde değerlendirmesinin gerekliliği söz konusudur. Modern kültürün, hayvanı birey olarak algılamasına karşılık; dinin, hayvanı bireyin ihtiyaçları arasında değerlendirmesinin sonucu ortaya çıkan farklılık tezimize yansımıştır. Geleneksel toplum yapısında, Orta-Asya ve Anadolu Türk Toplumunda hayvan ihtiyaç odaklı beslenmekte iken, günümüzde hayvan sevgisi adını taşımaktadır. Her iki dönemde geçerli olan bir nokta ise, hayvanların manevi duyguları ifade etmek için bir araç olarak kabul edilmekte oluşudur.

This study, the habits of feeding pet and religion -Istanbul sample- in Turkish Society, has been prepared as thesis of masters degree in felsefe ve din bilimleri in Theology Department of Social Sciences Institute in Marmara Universty, Istanbul. In our research we mentioned the phases of changing and improving the culture of feeding the pet from primitive societies to traditional ones and finally up to modern society.We also mentioned, the existence improvement and changing of the custom of feeding the pet in Turkish Society and how much power and authority Islam gives man over the animals- feeding, sacrifice, Muslim festival of sacrificies etc- We established and clarified the traditional and modern reference of points of our society about the culture of feeding animals in our Istanbul Sample, using survey findings. With religious influence, the effects of modern culture and living manner, habits, educational status, age, economical conditions, etc.has been presented. The new ways of life and the required institutions, helth especially, try to compensate diverse needs and expectations. From this perspective, not only for himself but also for the pet he is feeding, it is necessary for the man to evaluate his needs and interests positively. Modern culture perceives the animal as an individual but religion perceives it as one of the needs individual and this difference has been reflected in our thesis. Feeding and nourishing the animals was needs oriented in traditional society, Middle Asian and Anatolian Turkish Society. But today it is called the love of animals. The valid point for both periods is that, the animals are accepted as a mean to express moral feelings.
Keywords: Din_Felsefe; Evcil Hayvanlar_Din; İslam Dini