Uluslararası muhasebe standartlarına göre konsolidasyon - Yıldız, Aytekin Ayhan (My University, 2001)
Günümüzde ekonomilerin birbirleriyle yakınlaştığı, para ve sermaye hareketlerinin globalleştiği ve çokuluslu şirketlerin dünyanın her yerinde faaliyet gösterdikleri gerçeği bilinmektedir. Hem sermaye transferlerinin yapılmasında hem de bağlı şirketlerin finansal sonuçlarının konsolidasyonunda ortak muhasebe politika ve standartları uygulanarak oluşturulan mali tabloların önemi büyüktür. Ülkelerde farklı muhasebe standartları uygulanması özellikle çokuluslu şirketleri ve kredi verenleri olumsuz etkilemektedir. Dünyanın her yerinde aynı muhasebe dilinin konuşulması ve mali tabloların aynı standartlar çerçevesinde oluşturulması yatırımcıların daha doğru ve kolay karar vermelerini sağlayacaktır. Bu tezde dünyadaki başlıca iki büyük standart UMS ve US GAAP ile ülkemizdeki standartlar karşılaştırmalı olarak anlatılmaya çalışılmıştır. Ayrıca konsolidasyonun genel tanıtımı ve UMS'ye göre uygulamasına yer verilmiştir. Sonuçta, iki büyük uygulama arasında çok büyük farklılıklar olmadığı ve dünyada tek bir standart geliştirmenin fazlaca zor olmayacağı görülmüştür. Uygulama alanı ve yaygınlığı açısından UMS, US GAAP'la kıyaslandığında dünya standartları olma yolunda çok daha fazla avantaja sahiptir ve bu konudaki çalışmalar devam etmektedir.

In the recent years; economies have been much more interdependent, money and capital movements have been global and multinational companies have been extensive in the world. Financial statements which has been generated by enforcing international accounting standards and rules have been very important both for the capital investments and consolidation of the joint ventures' financial results. Application of different accounting standards has a negative impact especially on the multinational companies and creditors. Enforcement of the international accounting standards and rules are going to help investors in order to make better decisions about financial statements. In this study, IAS , US GAAP and TMS have been examined and compared. Secondly, consolidation has been explained and an application has been done according to IAS. Consequently, it is pointed out that there are no big differences between IAS and US GAAP and it is not so difficult to have a unique set of standards in the world. IAS can be the world common standards with respect to US GAAP.
Keywords: Konsolidasyon; Muhasebe-standartlar