Para piyasalarındaki büyümenin bist üzerindeki etkisinin var yöntemi ile analizi - Altınışık, Esengül Özdemir (My University, 2017)
Gelişmiş ülkelerde sermaye piyasalarında yaşanan gelişmeler ve büyümeler neticesinde borsalar bu gelişmelere paralel tepkiler verebilmektedir. Bu tepkilere göre genellikle para piyasaları ile sermaye piyasalarının birlikte hareket etme eğilimi söz konusudur. Ancak özellikle gelişmekte olan ülkelerde farklı uyaranların söz konusu olması nedeniyle para piyasaları bazı sapmalar gösterebilmekte ve sermaye piyasaları ile birlikte hareket edebilme tepkisi farklılaşabilmektedir. Bu nedenle çalışmada, sermaye piyasalarının gelişiminin ülkemizde nasıl anlaşıldığı ve piyasaların bu gelişmeleri nasıl yorumladığı incelenirken Türkiye’de para piyasalarında yaşanan gelişmeler ile Borsa İstanbul (BİST) arasındaki ilişkinin nedensellik yapısı araştırılmıştır. Çalışmada 1988-2013 yıllarına ait veriler çeyreklik dönemler olarak ele alınmıştır. Vektör otoregresif (VAR) modelleme yönteminin uygulandığı analizde, piyasaların bir unsuru olan Para Arzı (M2) ile BİST İşlem Hacmi (LBİST) değişkenleri arasındaki nedensellik bağı araştırılmış ve belirtilen değişkenler arasında ilgili dönem itibariyle nedensellik bulunamamıştır.

In the developed countries, stock markets can response to the emerging developments and growth at the capital markets. According to this reaction, money markets move in concert with capital markets. However, in the developing countries, the other parameters have an impact on money markets, that give rise to change the process with capital markets. For that reason, in this study, we investigate the relationship between money markets and BIST, in Turkish economy. We apply the vector autoregressive method (VAR) to examine the effects of money markets on BIST growth during the period 1988-2013 which is chosen quarterly. The analysis demonstrate that the relationship between M2 money supply-which represent money markets- and BIST-which represent capital markets-. As a result, we ascertain that money supply and BIST don’t have any causation.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; BIST; BİST; Borsa; Capital Markets; Money Supply; Para Arzı; Sermaye piyasaları; Türkiye; VAR Analizi; VAR Analysis