Sosyal politikalar perspektifinde ağ örgütlerinin kamu politikalarına etkisi : Türkiye otizm meclisi - Tümen, Tülay (My University, 2021)
Ağ toplumu kavramsallaştırmasıyla Manuell Castells’in geleceğin toplumlarını tanımlama gayreti çeşitli politik, ekonomik, teknolojik ve sosyal değişkenlerin etkisiyle güncelliğini korumaktadır. Bu değişkenlerden en güçlü olanı küresel bir ekonomi-politiğin sermaye ve halklar nezdinde yol açtığı sonuçlardır. Neo-liberal politikaların sermayenin büyüyen kar hırsına aracılık etmesi işsizlik, yoksulluk, çevre tahribatı ve emek faktörünün aşınmasına neden olmuştur. Bu bağlamda korunması gerekli gruplar en kırılgan basamakta yer almıştır. Sosyal politika uygulamalarının yeniden önem kazandığı post-kapitalist dönemde, kadınlar, engelli bireyler, yaşlılar, eski mahkumlar gibi pek çok riskli grup toplumsal eşitlik ve adalet duygusu adına taleplerini duyurmaya çalışmaktadır. Ağ hareketleri; hareketin kimliğini belirleyen kültürel ya da sosyal meselesi, kolektif deneyimi, iş birliği ve pazarlığa açık yapısı ile kamu politikalarının yapım sürecinde baskı yaratabilen, bu sayede sosyal, siyasal ve kültürel taleplerde bulunan öznelerdir. Sabit zaman ve mekândan uzak, dijital teknolojilerin elverişli kıldığı sanal platformlarda, kırılgan grupların gözetildiği yeni örgütlenme ve mücadele biçimlerinin doğması, merkezi iktidarın tek başına kamu politikalarında belirleyici rolünü azaltmıştır. Bu çalışmada kırılgan gruplar arasında yer alan otizmli bireylerin ağlar yoluyla örgütlenme tecrübesi ve özgün bir pratiği olan Türkiye Otizm Meclisi örneklem olarak seçilmiştir. TOM’ın ülkemizde engelli bireyler lehine kamu politikalarının oluşturulmasına katkısı sosyal politikalar bağlamında ele alınacaktır. Ağ hareketleri genelde tek bir meseleye odaklanan katılımcı deneyi ile gelişime açık, hareketin oluşumuna göre araçsal ya da sembolik bir mantıkla sosyal, siyasal ve kültürel taleplerde bulunan yapılardır. TOM saha deneyimlerine dayanan bilgi birikimini ve savunuculuk pratiklerini engellilerin insan haklarının gelişmesi ve otizmli ailelerinin hareketinin güçlenmesi için kullanmaktadır. TOM’un kamusal politikalara katkısını hedefleyen bu araştırma literatür taraması yoluyla oluşturulan kavramsal ve kuramsal çerçeveye dayanmaktadır. Betimleyici anlatım kullanılarak, Türkiye ve Dünya’dan örnek ağ toplulukları tanıtılmıştır. Ağ topluluklarının kamusal politikalara katkısının ölçümü ise betimsel analiz ile yapılmıştır.

Manuel Castells’ effort to define the future societies with his conceptualization of the network society continue to be relevant under the influence of various political, economic, technological, and social variables. The strongest of these variables is the consequences of a global political economy for capital and people. The interceding of the neo-liberal policies for growing profit avarice of the capital has caused unemployment, poverty, environmental destruction, and depreciation of the labor factor. In this context, the groups that need to be protected are at the most fragile stage. In the post-capitalist era, where social policy practices gain importance again, many risk groups such as women, disabled individuals, elderly people, and former inmates try to make their demands heard in the name of social equality and justice. Network movements are the subjects that can create pressure in the making of public policies and thus make social, political, and cultural demand through the cultural or social issue that determines the identity of the movement, its collective experience, and its collaborative and negotiable structure. The emergence of new forms of organization and struggle on virtual platforms, far from fixed time and space, made available by digital technologies, where fragile groups are protected, has reduced the decisive role of the central government in public policies. In this study, Turkish Autism Assembly has been chosen as a sample since it has a unique practice and experience of organizing through networks of individuals with autism, who are among the fragile groups. The contribution of TAA to the making of public policies in favor of disabled people in our country will be discussed in the context of social policies.Network movements are structures that are open for improvement with a participatory experiment generally focusing on a single issue, and that make social, political, and cultural demands with an instrumental or symbolic logic according to the formation of the movement. TAA uses its knowledge and advocacy practices based on field experiences to improve the human rights of people with disabilities and strengthen the movement of the families of people with autism. Aiming at the contribution of TAA to public policies, this research is based on the conceptual and theoretical framework created through literature review. By using descriptive narration, sample network communities from Turkey and the world have been introduced. The contribution of network communities to public policies has been measured with descriptive analysis.
Keywords: ağ örgütler; Ağ toplumu; Autism Assembly of Turkey; kamu politikaları; Kamu yönetimi; network organizations; Political science; Public administration; public policies; Siyasal bilim; social policies; Social policy; Sosyal politika; sosyal politikalar; Türkiye Otizm Meclisi Network society