Üniversite öğrencilerinin katıldıkları serbest zaman etkinliklerinden tatmin olma ve algılanan özgürlük düzeylerinin incelenmesi - Serdar, Emrah (My University, 2016)
Üniversite Öğrencilerinin Katildiklari Serbest Zaman Etkinliklerinden Tatmin Olma ve Algilanan Özgürlük Düzeylerinin İncelenmesi Bu çalışmanın amacı, Üniversite öğrencilerinin aktif veya pasif olarak katıldıkları serbest zaman etkinliklerinden tatmin olma ve algıladıkları özgürlük düzeylerinin bazı değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini saptamaktır. Çalışmaya İstanbul İlinde bulunan Spor Bilimleri Fakültelerinde öğrenim gören 566 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Witt ve Ellis (1985) tarafından geliştirilen ve Yerlisu Lapa ve Ağyar (2011) tarafından Türkçe’ye uyarlanan “Serbest Zamanda Algılanan Özgürlük Ölçeği” ve Beard ve Ragheb (1980) tarafından geliştirilen ve Karlı ve arkadaşları (2008) tarafından Türkçe’ ye uyarlanan “ Serbest Zaman Tatmin” ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 20.0 (Statistical Package for Social Sciences) kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediği Kolmogrov-Smirnof testi ile analiz edilmiş ve normal dağılım göstermediği anlaşılmıştır. (p<0,05). Bunun sonuncunda; Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H testleri uygulanmış, ayrıca alt boyutlar arasındaki ilişkileri ölçmek için korelasyon analizi yapılmıştır. Sonuç olarak örneklem grubunun cinsiyet, yaş, aylık gelir ve öğrenim gördükleri üniversiteye göre katıldıkları serbest zaman etkinlerinden algılanan özgürlük düzeyleri arasında anlamlı farklılık tespit edilemezken, öğrencilerin serbest zaman etkinliklerine katılım biçimleri arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Katılımcıların serbest zaman tatmin düzeylerinde cinsiyet, yaş, öğrenim gördükleri üniversite, sportif etkinliklere ve sanatsal/ kültürel etkinliklere katılım biçimlerine göre anlamlı farklılık tespit edilirken, aylık gelir ve sosyal etkinliklere katılım biçimlerine göre anlamlı farklılık tespit edilememiştir. Anahtar Sözcükler: Serbest Zaman Etkinlikleri, Serbest Zaman Katılımı, Serbest Zaman Tatmini, Serbest Zamanda Algılanan Özgürlük

Examining Satisfaction and Perceived Freedom Level of University Students in Leisure Activities They Attend The purpose of this study is to determine that whether or not satisfaction and perceived freedom level of university students in leisure activities that they attend actively or passively differ based on some variables. 566 students from Faculties of Sport Sciences in the province of Istanbul have voluntarily participated to the study. As data collection tool for the study, “Perceived Freedom Scale in Leisure” developed by Witt and Ellis (1985) and adapted into Turkish by Yerlisu Lapa and Ağyar (2011), and “Satisfaction Scale in Leisure ” developed by Beard and Ragheb (1980) and adapted into Turkish by Karlı et.al. (2008) have been used. Data obtained during the research has been analyzed via SPSS 20.0 (Statistical Package for Social Sciences) software. It has been analyzed with Kolmogrov-Smirnof test that whether or not the data showed normal distribution, and it has been seen that the data did not show a normal distribution. (p<0,05). Consequently, Mann Whitney U and Kruskal Wallis H tests have been performed, and additionally, a correlation analysis has been performed in order to measure the relationship among sub-dimensions. As a result, while there had been no significant difference among perceived freedom levels in leisure activities that the sample group attended, based on gender, age, monthly income and the university that they attend. It has been determined that there were significant differences among students’ way of attending to leisure time activities. While it has been determined that there were significant differences among participants’ leisure satisfaction level based on their gender, age, university and way of attending to sport events and art/ cultural activities, there were not any significant differences based on their monthly incomes and way of attending to social activities. Key Words : Leisure Activities, Leisure Participation, Leisure Satisfaction, Perceived Freedom in Leisure
Keywords: Öğrenci faaliyetleri; Türkiye; Üniversiteler