İşçinin hastalığının iş sözleşmesine etkisi - Adınır, Kaptan Merter (My University, 2025)
Tıbbi anlamda hastalık, tedavi gerektiren olağan dışı bedensel veya zihinsel durumdur. İşçinin hastalığının iş hukuku bakımından önem arz etmesi, özellikle işçinin hastalığı sebebiyle iş görme borcunu kısmen veya tamamen yerine getirmemesi veya işyeri düzenini etkilemesi hallerinde söz konusu olur. Çalışmamızda işçinin hastalanmasından kaynaklı iş göremezlik halinin hizmet sürelerine etkileri; en temel geçim kaynağı işverenden edineceği ücret olan işçinin, hastalanması halinde bu imkanı nasıl sağlayacağı; işçinin hastalanması halinde bunu işverene hangi süre ve yöntemle bildireceği; sağlık raporlarının özel nitelikli veriler içermesi sebebiyle, bu raporların ne şekilde temin edilip saklanacağı; uygulamada “hatır raporu” olarak adlandırılan sağlık raporlarına ilişkin şüphe ve uyuşmazlıkların nasıl giderileceği; işçinin hastalanmaması için işyerinde hangi tedbirlerin alınabileceği; hasta işçiye yönelik muamelelerin ayırımcılık yasağını ihlal edip etmeyeceği; işçinin hastalığı sebebiyle yaptığı devamsızlıkların işyerinde olumsuzluğa neden olması veya işyerindeki çalışma koşullarının işçinin sağlığı açısından risk teşkil etmesi halinde hangi çarelere başvurulacağı, hangi sağlık nedenlerinin, taraflara iş sözleşmesini haklı nedenle feshetme imkanı tanıyacağı gibi pek çok soru(n) incelenmiş ve yanıtlanmaya çalışılmıştır.

In medical terms, illness is an unusual physical or mental condition that requires treatment. The importance of the employee's illness in terms of labour law is especially in cases where the employee cannot partially or completely fulfil his/ her obligation to perform his/ her work due to his/ her illness or if it affects the workplace order. In our study, the effects of incapacity for work due to the employee's illness on the length of service; how the employee, whose main source of livelihood is the wage to be obtained from the employer, will provide this opportunity in case of illness; the period and method by which the employee will notify the employer in case of illness; how these reports will be obtained and stored due to the fact that medical reports contain data concernig health; how to resolve doubts and disputes regarding medical reports that fo not reflect the actual health status of the employee; what measures can be taken at the workplace to prevent the worker from getting sick; whether the treatment of the sick worker violates the prohibition of discrimination; what remedies can be applied in the event that the absences of the worker due to his/ her illness cause negativity in the workplace or the working conditions in the workplace pose a risk to the health of the worker; which health reasons will allow the parties to terminate the employment contract for just cause have been analysed and tried to be answered.
Keywords: Data Concerning Health; Employee rights; İş hukuku; İşçi hakları; İşçinin Hastalığı; Labor laws and legislation; Medical Report; Sağlık Nedenleri ile Fesih Employee’s Illness; Sağlık Raporu; Sağlık Verileri; Termination for Health Reasons; Turkey; Türkiye