Özel okullarda, devlet okullarında ve dersanelerde çalışan lise öğretmenlerinin iş tatminlerinin karşılaştırılması - Ağan, Fatih (My University, 2002)
This survey aims to find whether there is a significant difference between job satisfactions of teachers working in state high schools, private colleges and private university courses. Moreover, the effects of variables like sex, gender, age, teaching experience, payment were also investigated. Data were obtained in 2001-2002 academic year from 282 teachers employed in 22 state high schools, private colleges and private courses schools in İstanbul. Two instruments were used: 20-item short form of the Minnesota Satisfaction Questionnaire (MSQ) and the Personal Information Inventory. Data were analyzed statistically using SPSS package program. According to the results the job satisfaction of teachers working in the state high schools were found to be lower than the ones working in private colleges and university courses. Bu araştırmayla devlet okullarında, özel okullarda ve dershanelerde çalışan öğretmenlerin iş tatminlerini saptamak ve aralarında istatiksel açıdan manidar bir farklılık olup olmadığını belirlemek amaçlanmıştır. Ayrıca öğretmenlerin iş tatminlerinin cinsiyet, medeni durum, yaş, mesleki deneyim, meslek seçimi, mezun olunan kurum, başka işte çalışma ve gelir durumu değişkenlerine göre nasıl değiştiği de incelenmiştir. Araştırmaya 2000-2001 öğretim yılında, İstanbul'da Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okulu, özel okul ve dershanelerde görev yapan toplam 22 kurumdan 282 öğretmen katılmıştır. Verilerin toplanmasında kişisel bilgiler formu ve Minnesota iş tatmin ölçeği'nin 20 sorudan oluşan kısa formu kullanılmıştır. Veriler SPSS paket kullanılarak istatiksel açıdan analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre özel okullarda ve dershanelerde çalışan öğretmenlerin iş tatmini düzeylerinin devlet okullarına göre daha yüksek olduğu görülmüştür.
Keywords: Eğitim