GIDA REKLAMLARINDA KULLANILAN‘’SAĞLIKLI BESLENME İLETİLERİNİN’’ DEĞERLENDİRİLMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Son yıllarda medyada sağlıklı beslenme konuları popülerliğini korumakta, topluma sağlıklıyaşam pratikleri içinde neler yenmesi, içilmesi konusunda sürekli iletiler gönderilmektedir.Bu iletilerin amacı, tüketiciyi haberdar etmek ve ürün tüketimine yönlendirmektir.Özellikle gıda reklamlarında ürün-sağlık ilişkisinin vurgulandığı ve tüketicilere sağlıklıbeslenme mesajları iletildiği dikkat çekmektedir. Peki bu iletiler nelerdir? Nasılvurgulanmaktadır? Buradan hareketle planlanan çalışmada, gıda reklamlarında kullanılan‘’sağlıklı beslenme’’ iletilerini ortaya çıkarmak, bu iletilerde hangi öğelerin, nasılkullanıldığını ve bu iletilerin doğruluğunu ve yeterliliğini belirlemek amaçlanmıştır.Çalışmada amaçsal örneklem yönetimiyle seçilen Yudum, Torku ve Ülker markalarınınreklam filmleri inceleme kapsamına alınmıştır. Reklam filmlerinin analizinde R. Barthes’ıngöstergebilim yöntemi ile içerik analizi birlikte kullanılmıştır. Elde edilen veriler betimselanaliz yöntemiyle yorumlanmıştır.Çalışma sonucunda reklam filmlerinde “sağlıklı beslenme” mesajlarının; hafiflik, sağlığınkorunması, doğal gıda kullanımı ve lezzet başlıkları altında verildiği tespit edilmiştir.İrdelenen reklam filmlerinin tümünde sağlıklı beslenme mesajlarının görsel ve işitselkullanımının gerçekleştiği, tüm firmaların bu mesajları görsel ve işitsel açıdan pekiştirdiğibelirlenmiştir. Sonuç olarak, firmaların ürünlerini benzer ürünlerden farklılaştırmak vetüketimini artırmak adına, sağlıklı beslenme iletilerini kullandıkları hatta beslenmeiletilerini sağlık iletileriyle destekleyerek sağlıklı yaşam tarzı ilettikleri tespit edilmiştir. Böylece “sağlıklı beslenme” iletileri de ticari bir metaya dönüştürülmüş ve reklamlarlaüretilerek tüketilmiştir.

In recent years, healthy nutrition issues in the media maintain its popularity, and the community is constantly sending messages about what to eat and drink in healthy living practices. The purpose of these messages is to inform the consumer and direct them to product consumption. It is noteworthy that product-health relationship is emphasized especially in food advertisements and healthy nutrition messages are delivered to consumers. So what are these messages? How is it emphasized? The aim of this study is to reveal the healthy nutrition messages used in food advertisements, to determine which items are used in these messages, and to determine the accuracy and adequacy of these messages. In the study, the advertisement films of the Yudum, Torku and Ülker brands, which were selected with the purposive sampling method, were included in the study. In the analysis of the advertising films, R. Barthes' semiotic and content analysis were used together. The data were interpreted by descriptive analysis method. As a result of the study, it was determined that healthy nutrition messages were given under the titles of lightness, health protection, natural food use and flavor in advertisement films. It was determined that visual and audio usage of healthy eating messages was realized in all of the advertisement films, and that all companies strengthened these messages in a visual and auditory way. As a result, it is determined that companies use healthy nutrition messages to support their products with health messages and transmit a healthy lifestyle in order to differentiate their products from similar products and increase their consumption. Thus, the messages of healthy nutrition have been transformed into a commercial commodity and are produced and consumed by advertisements.
EVALUATİON OF ‘’HEALTHY NUTRİTİON MESSAGES’’ USED İN FOOD ADVERTİSEMENTS