İntrakraniyal anevrizmalaraın akım çevirici cihazlar ile endovasküler tedavisi - Sabet, Soheil (My University, 2015)
İNTRAKRANİYAL ANEVRİZMALARAIN AKIM ÇEVİRİCİ CİHAZLAR İLE ENDOVASKÜLER TEDAVİSİ Dr. Soheil SABET AMAÇ: Bu çalışmada intrakraniyal anevrizma nedeniyle merkezimizde akım çevirici cihazlar ile tedavi edilen olgularda tedavi etkinliğini, işlem sırasında karşılaşılan komplikasyonları, işlem sırasında akım çevirici cihaz tarafından kapatılan (jail olan) ya da anevrizma kesesinden çıkan dalların takip süresince seyirlerini ve işlem sonrasında takip sırasında meydana gelen problemlerin değerlendirilmesi MATERYAL VE METOD: Üniversitemiz etik kurul komitesi tarafından çalışmamıza onay alındıktan sonra, Ocak 2012-Aralık 2015 tarihleri arasında Radyoloji Ana Bilim Dalı, Vasküler Girişimsel Radyoloji ünitemizde, akım çevirici cihazlar ile tedavi edilen olguların klinik bilgileri, işlem öncei, işlem sırası ve takiplerdeki DSA görüntüleri değerlendirildi. Olguluarın klinik bilgileri ve demografik verileri Hastane Bilgi Yönetim Sisteminden kaydedildi. Görüntülerin değerlendirmesinde, anevrizma özellikleri, anevrizma içinden çıkan dallar, işlem sırasında hapis olan dallar ve ilişkili klinik komplikasyonlar, cihaz ile ilişkili teknik komplikasyonlar, tedavi sonrasında takip sonuçlarına bakılıp incelendi. BULGULAR: Ünitemizde tedavi yapılan 99 olgu mevcuttu. Toplamda 150 intrakraniyal anevrizma, 73’ü FRED (Flow Re-direction Endoluminal Device) ve 57’si PED (Pipeline Embolization Device) olmak üzere 130 akım çevirici cihaz ile tedavi edildi. Tedavi edilen 7 olguda SAK öyküsü vardı. 150 anevrizmanın 28’inde stente ek koil kullanıldı. Tedavi edilen anevrizmaların 139’unu yanduvar tipi idi. Cihaza bağlı teknink komplikasyon oranı %6.9’du. Prosedüre bağlı klinik komplikasyon 3 (%3) olguda gelişti. Hapis olan dallar ile ilişkili klinik komplikasyn izlenmedi. Olguların 6-9. ay takiplerinde anevrizma total oklüzyon oranı %73 ve 12- 18. aylarda %86 olaak izlendi. Stent içi stenoz, 1’i semptomatik olmak üzere 8 olguda gelişti. SONUÇ: Akım çevirici cihazlar sadece kompleks ve tedavisi zor olan anevrizmaların tedavisinde değil, tedavisi klasik koil embolizasyonu ile mümkün olabilecek anevrizmalarda da etkin ve güvenilir bir endovasküler tedavi seçeneğidir. İşlem ve cihazların özelliklerine bağlı bazı komplikasyonlar izlense de, doğru tekniğin uygulanması her iki cihazda da olumlu sonuçlara neden olmaktadır. İntrakraniyal anevrizmaların, akım çevirici cihazlar ile tedavisi oldukça umut vericidir.VI Akım çevirici, FRED, Pipeline, Anevrizma, Endovasküler

ENDOVASCULAR TREATMENT OF INTRACRANIAL ANEURYSMS WITH FLOW DIVERTER DEVICES Soheil SABET MD. PURPOSE: We aimed to evaluate the effectiveness, complications, periprocedural jailed branches during treatment, relative outcomes and follow up results in patients treated with flow diverter devices due to intracranial aneurysm. MATERIALS AND METHODS: Our retrospective designed study protocol was approved by the institutional ethics committee. Clinical data, pretreatment, treatment and follow up angiographic images of patients who were treated via flow diverters in our Vascular Interventional Radiology Unit between Jan. 2012 and Dec. 2015, were evaluated. Clinical and demographic data were recorded by means of HIS (Hospital Information System). Aneurysm properties, originating branches from aneurysm sac, jailed branches during procedures and related outcomes and follow up examinations results were also collected. RESULTS: A total of 99 patients harboring 150 aneurysms were treated by means of 130 flow diverter devices including 73 FREDs and 57 PEDs. Seven cases had a previous history of SAH due to ruptured target aneurysm. A total of 28 adjunctive coils were used beside FD. Of 150 target aneurysms 139 (%89,3) were sidewall type. Device borne technical failure rate was %6,9. Procedure associated complications occured in 3 (%3) cases. No clinical complications were observed due to jailed branches. Aneueysm occlusion rate at 6-9th month and 12-18th month follw ups were %73 and %86 respectively. Stents stenosis was observed in 8 devices incuding one symptomatic case treated with FRED. CONCLUSION: Flow diverters are effective not just in treatment of ‘hard to treat’ or complex aneurysms but also provide a convinient, fast and safe alternative in ones treatable with coil based embolization techinques. Despite some complications associated with techniques or device properties, appropriate application of the proper technique in both devices leads to favorable outcomes. Treatment of intracranial aneurysms via flow diverters seems to be promising at the moment. Key Words: Flow diverter, FRED, Pipeline, Endovascular, Aneurysm
Keywords: Radyoloji; Tıp