Siyasi partilerde denetim - Duran, Halil (My University, 2009)
SİYASİ PARTİLERDE DENETİM Siyasi partiler, halkın desteğini sağlamak suretiyle devlet mekanizmasının kontrolünü ele geçirmeye veya sürdürmeye çalışan, sürekli ve istikrarlı bir örgüte sahip siyasal topluluklardır. Kar amacı gütmeyen kuruluşlar arasında yer alan siyasi partiler, diğer kar amaçsız örgütler gibi hatta onlardan biraz daha fazla toplumun tüm kesimlerine hesap verme sorumluluklarının bulunması nedeniyle parti finansman kaynaklarıyla ilgili bilgileri ayrıntılı ve doğru bir şekilde raporlamalıdır. Ülkemizde siyasi partilerin iç denetimi parti iç denetçileri veya müfettişleri tarafından yapılmakta, dış denetimi ise Anayasa Mahkemesi tarafından mevzuata uygunluk açısından yapılmaktadır. Bu çalışmada ülkemizdeki siyasi partilerin iç denetimi ve dış denetimi derinlemesine incelenmiş olup, konuyla ilgili önerilerde bulunulmuştur.

AUDITING OF POLITICAL PARTIES Political parties trying to seize control of state apparatus by people’s support have continuous and stable organizations. Politicial parties are between non-profit organizations. They should report detailed and accurately their financial resources because of accountability. Internal audit of politicial parties is performed by internal auditors and inspectors, the external audit is performed in terms of compliance by Constitutional Court in our country. In this study, internal and external audit of political parties is analyzed deeply and suggestions have been made related to the subject.
Keywords: Muhasebe; Muhasebe Denetimi; Siyaset ve Yönetim; Siyasi Partiler