Adölesan dönem öğrencilerde beslenme durumu ile psikolojik durum arasındaki ilişkinin başarı üzerine etkisinin kanonik korelasyon analizi ile incelenmesi - Sevinç, Esra (My University, 2021)
Amaç: Bu çalışmada öncelikli amaç adölesanlarda beslenme durumu ile psikolojik durum arasındaki ilişkiyi kanonik korelasyon analizi yardımıyla incelemektir. İkincil amaç ise, bu kanonik değişkenler ve cinsiyetin adölesanların okul başarıları üzerine bir etkisi olup olmadığını lojistik regresyon ile saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada rastgele seçilen 451 adölesanla çalışılmıştır. Adölesanların beslenme durumu ile psikolojik durum arasındaki ilişki kanonik korelasyon analizi ile incelenirken, analiz sonucunda elde edilen iki kanonik değişken ve cinsiyetin okul başarı durumu üzerine etkisi lojistik regresyon analizi ile irdelenmiştir. Analiz için SPSS 11 kullanılmış olup, sonuçlar p<0,05 için istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Kanonik korelasyon analizi sonucunda, beslenme durumu ile psikolojik durum değişken setleri arasında yalnızca bir kanonik korelasyon katsayısı anlamlı olup (p<0,05), %22,4 olarak bulunmuştur. Lojistik regresyon analizi sonucu; cinsiyet ve psikolojik durumun adölesanların okul başarıları üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu saptanmıştır (p<0,05).Sonuç: Beslenme durumu ve psikolojik durum değişken setleri içinde bulunan değişkenlerin ayrı ayrı başarı durumu ile ilişkilendirilmesi yerine, çalışmamızın temel analizi olan kanonik korelasyon analizi sayesinde oluşan ve tüm değişkenlerin doğrusal bir kombinasyonu olan yeni bir değişken ile başarı durumunun ilişkilendirilmesinin daha doğru, güvenilir ve bilgilendirici olduğunu düşündüğümüz sonuçlar elde edilmiştir.

Objective: The primary purpose of this study is to examine the relationship between nutritional status and psychological status in adolescents with the help of canonical correlation analysis. The secondary aim is to determine by logistic regression whether these canonical variables and gender have an effect on the school achievement of adolescents.Material and methods: In this study, 451 randomly selected adolescents were studied. While the relationship between nutritional and psychological status of adolescents was examined by canonical correlation analysis, the effect of the two canonical variables and gender on school achievement as a result of the analysis were examined by logistic regression analysis. SPSS 11 program was used for analysis and p<0,05 is considered statistically significant.Results: As a result of the canonical correlation analysis, only one canonical correlation coefficient between the nutritional status and psychological status variable sets was significant (p<0,05) and found to be 0,224. Logistic regression analysis result; it has been determined that gender and psychological status have a significant effect on the school achievement of adolescents (p<0,05).Conclusion: Rather than associating the variables in the nutritional and psychological status variable sets with success status separately, the results we think are more accurate, reliable and informative to relate the success status to a new variable that is a linear combination of all variables, the main analysis of our study which is a canonical correlation analysis has been obtained.
Keywords: adölesanlarda başarı Nutritional status in adolescents; Adölesanlarda beslenme durumu; adölesanlarda psikolojik durum; Biometry; Biyometri; canonical correlation analysis; kanonik korelasyon analizi; psychological status in adolescents; success in adolescents