Sosyal medya destekli harmanlanmış öğrenme yönteminin öğrencilerin matematik başarılarına ve öz-yeterlik algılarına etkisinin incelenmesi - Dursun, Cemal (My University, 2018)
İçinde bulunduğumuz bilgi ve iletişim çağına, matematiğin doğasına ve özüne uygun yöntemlerden birisi olarak sosyal medya destekli harmanlanmış öğrenme yöntemi olduğu söylenebilir. Bu yöntem ile matematik korkulan ve sevilmeyen bir ders olmaktan kurtulacağı düşünülmektedir. Bu araştırmanın amacı, sosyal medya destekli harmanlanmış öğrenme yönteminin öğrencilerin matematik başarılarına ve öz-yeterlik algılarına etkisinin incelenmesidir. Araştırma 8.sınıf öğrencilerinin sonraki yıllarda birçok matematik konusunun ön bilişsel bilgisini oluşturan ve öğrenme aşamasında zorlandıkları tespit edilen “Kareköklü İfadeler” konusunda yapılmıştır. Öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desen kullanılarak yapılan araştırma 2015-2016 eğitim öğretim yılının I. döneminde İstanbul’un Avrupa yakasındaki bir devlet ortaokulunun 8. sınıfında okuyan 64 öğrenci ile yürütülmüştür. Kontrol grubunda dersler müfredata uygun şekilde deney grubunda ise sosyal medya destekli harmanlanmış öğrenme yöntemiyle işlenmiştir. Veri toplama araçları olarak Matematik Başarı Testi ve Matematiğe Karşı Öz-yeterlik Algısı Ölçeği kullanılmış ayrıca araştırmanın sonunda süreçle ilgili deney grubu öğrencileriyle görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın nicel verileri bir istatistik paket analiz edilmiştir. Grupların normal dağılıma sahip olup olmadığını belirlemek için Kolmogorov Smirnov-Z Testi, gruplar arası karşılaştırma yapmak için Bağımsız Örneklem t-Testi ve grup içi karşılaştırmak yapmak için ise Bağımlı Örneklem t-Testi kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda deney grubundaki 32 öğrenciye yarı yapılandırılmış görüşme formu dağıtılmış ve süreç hakkında öğrencilerin görüşleri yazılı olarak alınmıştır. Görüşme formu verilerinin çözümlenmesinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen veriler okunmuş, anlamlı birimler bulunmuş, kodlamalar yapılmış ve temaya uygun şekilde değerlendirilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre; sosyal medya destekli harmanlanmış öğrenme yöntemi ile öğrenim gören deney grubu öğrencileri ile mevcut sistemdeki ders kitaplarına bağlı olarak öğrenim gören kontrol grubu öğrencilerinin matematik başarısı ve matematiğe karşı öz-yeterlik algıları arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Bu bulgular ışığında, sosyal medya destekli harmanlanmış öğrenmenin matematik başarısını artırma ve matematiğe karşı pozitif öz-yeterlik algısının oluşturulmasında daha etkili olduğu söylenebilir. Araştırma sonucunda deney grubu öğrencileriyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşme formundaki veriler de nicel verileri destekler niteliktedir.

In the age of information and communication that, one of the most appropriate methods for the nature and essence of mathematics; is a social media supported blended learning method. With this method, mathematics is thought supposed not be a feared and disliked lesson. The main purpose of this study is to investigate the effect of blended learning with social media supported learning on the students’ mathematics achievements and self-efficacy perceptions in Mathematics Education. The research was carried out on “Square-Roots” which were found to constitute pre-cognitive knowledge of many mathematical topics in the following years and that students were challenged in the learning stage.The research using the experimental design with pre-test and post-test groups was carried out with 64 students studying in the 8th grade of a state secondary school in the European side of Istanbul in the first period of the academic year of 2015-2016. Study groups of the research; the Control Group in which the courses were processed in accordance with the curriculum and the Experimental Group in which the lessons were processed through the social media supported blended learning method. Data were collected using the Test of Mathematics Achievement and Mathematics Self-Efficacy Scale. At the end of the research, interviews were made with the students of the experimental group about the process.Quantitative data of the research were analyzed according to the SPSS 17 Statistic Program. The Kolmogorov Smirnov-Z Test was used to determine whether the groups had normal distribution, The Independent Samples t Test was used to compares independent groups and Paired Samples t Test was used to two means that are from the same group. On the qualitative dimension of the study, 32 students in the experimental group were distributed semi-structured interview forms and the views of the students were taken about the process. A descriptive analysis method was used in analyzing semi-structured the interview form data. The obtained data were read, meaningful units were found, coded and evaluated according to the theme.As a result of the analyses of the research data, it was found that there was a significant difference in favor of the experimental group who were treated with the social media supported blended learning method between the control group who were treated the textbooks in the current system for mathematics achievements and self-efficacy perceptions. In these findings, it can be said that the social media supported blended learning is more effective in increasing the mathematics achievements and creating a positive self-efficacy perception towards mathematics. The results obtained from semi-structured interview forms with students of experimental group confirmed the results obtained from other data.
Keywords: Bilgisayar destekli öğretim; Computer-assisted instruction; Education; Educational technology; Effect of technological innovations on; Eğitim; Eğitim teknolojisi; Harmanlanmış öğrenme; Internet in education; İnternet, Eğitimde; Kitle iletişim araçları, Eğitimde; Learning strategies; Mass media in education; Matematik; matematik öz-yeterlik Blending Learning; Mathematics; Mathematics Self-Efficacy; Öğrenim ve öğretim; Öğrenme stratejileri; Özyapabilirlik (Psikoloji); Self-actualization (Psychology); Self-managed learning; Social aspects; Social media in education; Social Media Supported Learning; sosyal medya destekli öğrenme; Sosyal medya, Eğitimde; Sosyal yönleri; Study and teaching; Teknolojik yeniliklerin etkisi; Web tabanlı eğitim; Web-based instruction