Kuşaklararası liderlik ve değişen liderlik olgusu - Şahin, Kenan (My University, 2019)
İnsanlık tarihi kadar eski bir kavram olan ancak bilimsel araştırmalarbakımından geçmişi çok da eskilere dayanmayan liderlik kavramı, hem toplumsal hemde örgütsel düzeyde büyük öneme sahiptir. Benzer şekilde günlük hayatta ve işdünyasında her geçen gün popülerliği artan kuşak kavramı, bilim dünyasının da ilgigösterdiği ancak bilimsel zemine tam anlamıyla kavuşamamış bir kavram olarak ön planaçıkmaktadır. Bu çalışmayla önce kuşaklar ve liderlik yaklaşımları ile ilgili kuramsalçerçeve aktarılmaya çalışılmış, ardından da İstanbul Anadolu yakasında görev yapan Xve Y kuşağına mensup öğretmenlerin liderlik davranışı beklentileri bakımından birfarklılık olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda kuşaklararasıbelirgin bir farklılaşma tespit edilememiş, bununla birlikte uluslararası kuşak tanımlarıylauyuşmayan bazı bulgular elde edilmiştir. Bu bulgular yerli kuşakların, yabancıkuşaklardan farklı olduğu görüşünü desteklemekte ve yerli kuşak araştırmalarınınderinleştirilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır.

The concept of leadership, which is as old as the history of humanity, but whichhas no very long history in terms of scientific research, is of great importance both at thesocial and organizational level. Similarly, the concept of generation, which is becomingincreasingly popular in daily life and in business world, comes to the fore as a conceptthat the world of science is interested in but has not fully reached a scientific ground. Inthis study, firstly the theoretical framework related to the generations and leadershipapproaches is tried to be conveyed and then it is tried to find out whether there is adifference between Gen X and Gen Y teachers regarding their expectations towardsleadership behaviors. As a result of the study, no significant differentiation between thegenerations could be detected, however, some findings were found that do not complywith the international generation definitions. These findings support the view that localgenerations are different from foreign generations and thus reveal the necessity to deepenlocal generational research.
Keywords: Generation Y; Kuşaklar; Leadership; Lider Generation X; Liderlik; Millennials; X kuşağı; Y kuşağı