Futbol takımlarında başarı ve başarısızlığa neden olan parametrelerin modellenmesi - Karaman, Taner (My University, 2022)
Amaç: Futbolda her geçen yıl kazanmanın önemi daha da artarken, takımlar saha içerisinde başarıyı elde etmek için bilimi de daha fazla kullanmaya başlamıştır. Bilimsel dayanaklar üzerinden çalışmalar gerçekleştiren kulüp sayısı her geçen gün artış gösterirken, yine çok sayıda futbol kulübü de teknolojik gelişmeleri de yakından takip etmektedir. Takımlar başarılarını ve başarısızlıklarını tetikleyen faktörleri ortaya koymaya çalışırken, bu faktörlerin doğru tespit edilmesi başarı şansını da artırabilmektedir. Bu araştırmanın amacı, büyük veri kaynağı üzerinden analizler gerçekleştirerek futbolda spor kulüplerini başarısızlığa iten sebeplerin ortaya konulması ve bir formül ile modellenerek incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini Türkiye’nin en üst seviye erkek futbol ligi olan Süper Lig’de 2007-2008 ve 2019-2020 sezonları dahil olmak üzere arada bulunan 13 sezonda mücadele etmiş takımlar oluşturmaktadır. Birinci aşamada belirtilen sezonlarda mücadele etmiş ekiplerden oluşan örneklem grubu için hali hazırda derlenmiş müsabaka raporlarından elde edilen veriler toplanmış ve araştırma için uygun hale getirilmiştir. Toplanan verilerin ardından, gerekli kontroller yapılmıştır. İkinci aşamada veriler Microsoft Excel 2003 programında düzenlenerek, SPSS 20 for Windows paket program kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Belirtilen sezonlar arasında ligde mücadele etmiş ve kısmen etmiş ekiplerin saha içi performans değerleri, frekans yüzdeleri ve bazı değişkenlerin aritmetik ortalamaları belirlenmiştir. Hipotez test özetleri ortaya çıkarılmış, bunların sonuçlarına göre farklı değişkenler ile çeşitli analiz yöntemleriyle incelemeleri gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar: Araştırma sırasında futbol takımlarının başarılarını ve başarısızlıklarını tetikleyen faktörler ortaya konulmuştur. Çalışmada 38 farklı bulgu bulunmuş ve bunların 15 tanesi model olarak ortaya konulmuştur. Bu modeller ilerleyen dönemlerde kulüplerin yönetim stratejilerinde kullanılmaya uygun olarak formül olarak belirtilmiştir.

Objective: While the importance of winning a game in football increases each year, clubs have started to make use of science more to achieve success in the field. While the number of clubs working on scientific foundations is increasing day by day, many football clubs, likewise, closely follow the technological developments. While teams are trying to reveal the factors that lead to both their success and failure, the accurate determination of these factors may increase the probability of success. The aim of this research is to reveal the reasons that cause sports clubs to fail in football by performing analyzes on big data sources and to examine them by modeling with a formula. Materials and Methods: The research sample consists of teams that have competed in Turkey's Super League, in 13 seasons, including the 2007-2008 between 2019-2020 seasons. In the first stage, the data obtained from the competition reports already compiled for the sample group consisting of the teams that competed in the specified seasons were collected and made suitable for research. After the collected data, necessary controls were made. In the second stage, the data were organized in Microsoft Excel 2003 program and analyzed using SPSS 20 for Windows package program. Findings: In-field performance values, frequency, percentages and arithmetic averages of some variables of the teams that fought and partially competed in the league between the specified seasons were determined. Hypothesis test summaries were revealed, and their analysis was carried out with different analysis methods according to their results. Conclusions: As a result of the research, 38 different findings were found and 15 of them were presented as models. These models were specified as formulas suitable for use in the management strategies of clubs in the future.
Keywords: başarısızlık; failure; football; futbol; Futbol takımları; Öğrenim ve öğretim; performance; performans; Soccer teams; Spor; Sports; Study and teaching; Super League; Süper Lig Sports