Bilim tarihini öğretimde kullanma modeli - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Bilim tarihinin fen eğitimi alanında önemli bir yer tutabilmesi için eğitim teorilerine uyum sağlayabilir bir yapısı olmalıdır. Bu makalenin amacı bilim tarihinin fen öğretimindeki yerini açıklamak için geliştirilen Bilim Tarihini Öğretimde Kullanma Modelini açıklamaktır. Model, fen eğitimi alanında bilim tarihinin öğretimde kullanılması üzerine yapılan araştırmalara ve yaklaşımlara dayalı olarak oluşturulmuştur. Bilim tarihinin fen eğitiminde kullanılması dört düzeyde açıklanmıştır: Kavramsal Düzey, Epistemolojik Düzey, Sosyokültürel Düzey ve İlgi Düzeyi. Kavramsal Düzey bilişsel kazanımlara ve ilgili yaklaşımlara; Epistemolojik Düzey eğitimde bilimin doğası ve bilimsel süreç ile ilgili kazanımlara ve yaklaşımlara; Sosyokültürel Düzey bilim ve toplum arasındaki ilişkinin anlaşılması ile ilgili kazanımlara ve yaklaşımlara; İlgi Düzeyi eğitimde duyuşsal alan ile ilgili kazanımlara ve yaklaşımlara dayanır. Bilim tarihinin sunduğu bilgi türü, önerilen pedagojik yöntem ve hedeflenen kazanım göz önünde bulundurularak bu düzeylerden alt düzeyler oluşturulmuştur. Model, bilim tarihinin fen eğitimindeki rolünü açıklamak ve öğretim materyalleri geliştirmek için yapılacak çalışmaların teorik altyapısının kurulmasında yardımcı olabilir.

This paper discusses the levels of The Instructional Model for Using History of Science (UHOS) to explain the relationship between the history of science and science teaching. The UHOS model proposes four levels: Conceptual Level, Epistemological Level, Sociocultural Level, and Interest Level. Each Level has sublevels with regards to types of historical knowledge, pedagogical approach and educational objectives. The UHOS model purports to help educator and researchers to explain their findings with an overarching theoretical framework.
The ınstructional model for using history of science
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel