Dünya’da turizm endüstrisinde istihdam ve çalışma şartları - Boz, Cihan (My University, 2006)
DÜNYA’DA TURİZM ENDÜSTRİSİNDE İSTİHDAM ve ÇALIŞMA ŞARTLARI Dünyada turizm, özellikle II. Dünya Savaşı’ndan sonra büyük bir gelişme göstermiş ve büyük kitleleri ilgilendiren bir olgu haline gelmiştir. Ulusal ve uluslararası düzeyde kazandığı dev boyutlarla turizm; ülkelerin ekonomik sıkıntılar yaşadığı dönemlerde, büyük bir döviz girdisi sağlayarak, dış ticaret açıklarının ve işsizliğin azaltılmasında, kilit rol oynamaktadır. Özellikle yarattığı istihdam olanakları ile turizm endüstrisi, dünya ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı turizm endüstrisinin istihdam açısından yeri ve önemini ve endüstride çalışan işgücünün çalışma şartlarını ortaya koymaktır. Bu amaca yönelik olarak çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölümde turizm kavramının tanımının yanı sıra, turizmi geliştiren faktörler ve dünyada turizmin geçirdiği tarihsel süreçler açıklanmıştır. Ayrıca, turizmin dünya genelindeki payı önemli turizm ülkeleri ile karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Yine aynı bölümde, küreselleşmenin turizm endüstrisi üzerindeki etkileri açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci Bölümde, dünyada, turizm endüstrisinin istihdam açısından önemi ve endüstride çalışanların çalışma şartları incelenmiştir. Son Bölümde ise, turizmin 1980 sonrasında, Türkiye ekonomisindeki yeri ve önemi; özellikle istihdam açısından incelenmeye çalışılmış ve endüstrideki çalışma şartları ortaya konulmuştur. Bu çalışmanın sonucu olarak da; turizmin istihdam açısından önemli olmasının yanında, endüstride çalışan işgücünün çalışma hayatında bazı güçlüklerle karşılaştığı görülmüştür. Buna ek olarak, turizmin kaliteli şekilde sunulması ve çalışanların karşılaştığı zorluklarla mücadele edilmesi için öneriler geliştirilmiştir.

THE EMPLOYMENT AND THE WORKİNG CONDİTİONS in TOURİSM INDUSTRY in THE WORLD Tourism in world, has shown great progress following the World War II. and has become a phenomenon of greater concern for the large masses in our day. With the giant dimensions it has gained at the national and international levels, tourism is a key to contribute foreign currency in order to helping to decrease foreign trade debt and unemployment while the countries was having economic problems. Especially with the creation employment possibilities, tourism industry has been making greater contributions to the World economy. In this connection, the aim of this study is to exposing the place and importance of tourism in employment and working conditions of the workers in tourism industry. This study is formed by three sections about that aim. In Section One, in addition to the definition of the concepts of tourism, the factors which developing tourism and the historical processes that the sector went through in the world has been discussed. Furtermore, the share of tourism sector within the world total compared with other countries have been explained. Again in the same section, the globalization results in tourism industry have been tried to explain. In Section Two, the importance of tourism in employment and the working conditions of the workers in that sector have been analysed. The Last Section has been devoted to an analysis of the position and importance of the sector in Turkish economy with the regards to employment and the working conditions in sector after 1980’s. As a result of this study, it has been pointed out that the workers in tourism industry have some diffuculties. In addition, some suggestions required were made to deliver quality services and cope with diffuculties facing the workers in tourism industry.
Keywords: Çalışma Ekonomisi_Turizm; Çalışma Ortamı; Çalışma Psikolojisi; İstihdam_Turizm Endüstrisi