Kurumsal yönetim uyum derecelendirmesi - Güçlü, Hakan (My University, 2010)
KURUMSAL YÖNETİM UYUM DERECELENDİRMESİ ÖZET Kurumsal yönetim dar anlamda, paysahiplerinin haklarının şirket tarafından tanınması ve bu haklarının pay sahipleri tarafından etkin olarak kullanılmasına olanak veren sistemlerin kurularak şirketlerin yönetilmesidir. Geniş anlamda ise, yönetim kurulu, paysahipleri ile şirket üst yönetimi arasındaki ilişkileri düzenleyen bir sistem olarak tanımlanmaktadır. 2000’li yılların başlarında, gelişmiş ülkelerde büyük finansal skandalların ortaya çıkması ve bağımsız denetim kuruluşlarının açık ihmallerinin tespiti, sermaye piyasalarına ve şirketlere olan güveni derinden sarsmıştır. Bu durum, kurumsal yönetimin önemini ve bu konuda yapılan çalışmaları artırmıştır. Türkiye’de ise Sermaye Piyasası Kurulu tarafından “Kurumsal Yönetim İlkeleri” 2003 yılında yayımlanmış, 2005 yılında revize edilmiştir. İlkelerin şirketler tarafından aynı ölçüde uygulanmamaları, şirketlerin ilkelere uyumlarının standart, karşılaştırılabilir ve anlaşılabilir şekilde ölçülmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Kurumsal yönetim (uyum) derecelendirmesi, kabul edilen kurumsal yönetim ilkeleri esas alınarak, şirketlerin kurumsal yönetim uygulamalarının kalitesini sorgulayan ve uygulamaları derecelendiren kuruluş tarafından belirlenen not skalasına göre not verilen niteliksel derecelendirme faaliyetidir. 31.08.2007 tarihinden itibaren hesaplanmaya başlanan Kurumsal Yönetim Endeksi’nde bulunan şirketlere indirim uygulanmaktadır. Ancak, şirketler eşit oranda indirimden yararlanamamaktadırlar. Şirketlerin indirimden yararlanmak için derecelendirme yapmayı tercih edebilmeleri ve yüksek derecelendirme notları almaları, kurumsal yönetimin tam olarak uygulanıp uygulanmadığı ve verilen notların doğrulukları konusunda şüpheler oluşturmaktadır. Türkiye’de çok az şirkette bağımsız yönetim kurulu üyesi bulunmakta, şirketlerin esas sözleşmelerinde birikimli oy düzenlemeleri bulunmamakta, yöneticilerin ücretleri ve sağlanan menfaatler konusunda yeterli açıklamalar yapılmamakta, ilkelere uymama gerekçeleri ve sonuçları hakkında yeterli bilgi kamuya açıklanmamakta, şirketlerin sürekli ve düzenli kar dağıtım politikaları bulunmamakta, birçok şirkette iç kontrol ve iç denetim sistemi bulunmamakta veya etkin olarak kullanılmamakta, oluşturulan komiteler verimli olarak çalışmamaktadır. CORPORATE GOVERNANCE ADAPTATION RATING

In the strict sense, corporate governance is recognition of shareholders’ rights by the company and governing the companies by allowing the shareholders to use their rights effectively. In the broad sense, it is described as a system regulating the affairs between the board, shareholders and company’s executives. In early 2000’s, big financial scandals and negligence of independent audit organizations in developed countries weakened the trust against the capital markets and companies deeply. This fact increased the importance of corporate governance and studies about it. As for in Turkey, Corporate Governance Principles were issued by the Capital Market Board in 2003 and were revised in 2005. Inability in applying the principles by the companies with same degree revealed the necessity to measure the companies’ adaptation to the principles by standard, comparable and comprehensible methods. Corporate governance (adaptation) rating is a qualitative rating activity according to a grade scale determined by the rating institution to examine and rate the quality of company’s application of corporate governance principles. Discount is applied to companies in the Corporate Governance Index, which started to be calculated since 08.31.2007. But, companies do not take advantage of this discount at an equal rate. Since the companies try to get corporate governance ratings with the sole purpose of benefiting from the discount and the overall average ratings are very high, there is some doubt cast upon the correctness of the ratings and the proper application of corporate governance principles. In Turkey, there have been only a handful of companies, which have independent board members, yet there are no cumulative-vote regulations in the companies’ articles of incorporation. In addition, sufficient disclosures are not made about the executive personnel salaries and assured benefits, and also reasons for not adapting the principles and its repercussions. Also, companies do not have regular and consistent dividend policies and there are no internal control and audit mechanisms in most of the companies or they are not used effectively nor formed committees work efficiently.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Kurumsal Yönetim