Beyazlatmada kullanılan farklı ışık kaynaklarının pulpa odasında meydana getirdiği ısı artışının değerlendirilmesi - Süslen, Ayşe Özlem (My University, 2012)
Beyazlatma işlemi sırasında pulpa odasında ısı artışı meydana gelmektedir ve bu artışın 5 °C’den fazla olması dişe zarar verir. Beyazlatma işlemi sırasında pulpada ısı artışını inceleyen çok çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı beyazlatma işlemi sırasında farklı ışık kaynaklarının oluşturduğu pulpal ısı artışını değerlendirmektir. Pulpal ısı artışını ölçebilmek için özel bir bilgisayar kullanılmıştır. Beyazlatma işlemi başlatılmadan önce dişlerin içerisine termo uçlar yerleştirilmiştir ve dişin 37 °C’ye ulaşması beklenmiştir. Beyazlatma işlemleri sırasında LED ve halojen ışık cihazlarında 5 saniyede bir, diyot lazerlerde ise 2 saniyede bir ölçüm yapılmıştır. Beyazlatma işlemi öncesinde dişlerin labiyal yüzeyindeki ısı ölçülmüştür. Beyazlatma işlemi sonrasında da labiyal yüzdeki ısı ölçülüştür. Deneyde 60 insan dişi kullanılmıştır; 20 üst kanin diş, 20 üst lateral diş, 20 üst santral diş. 10 ark 6 diş içerir ve her arkta 2 kanin diş, 2 lateral diş, 2 santral diş kullanılmıştır. 4 farklı ışık kaynağı kullanılmıştır; LED, halojen ışık ve 2 diyot lazer. Deney grupları, Opalescence Xtra Boost, Beyond Max, JW Power Beyazlatma Jeli and By White %38 Xtra kullanılarak beyazlatılmıştır. Opalescence için LED ışık cihazı olan Tu Tu Whitening Pen, Beyond Max için halojen ışık olan Beyond Whitening Accelerator, JW Power Beyazlatma Jeli için Einstein diyot lazer ve By White %38 Xtra için Cheese diyot lazer kullanılmıştır. İstatistiksel değerlendirmede oneway Anova, Tukey HDS ve Student t testi kullanılmıştır. Çalışmamızın sonucuna göre pulpa odasında en fazla ısı artışı LED ve diyot lazerlere göre halojen ışık ile meydana gelmiştir. Pulpal ısının 42 °C’ye ulaşması açısından gruplar arasında istatistiksel olarak farklılık bulunmamaktadır. Dişin labiyal yüzeyinden yapılan ölçümlerde en fazla ısı artışını halojen ışık cihazı göstermiştir. Anahtar Sözcükler: Pulpal ısı artışı, beyazlatma, ışık kaynakları, ofis tipi beyazlatma

Intrapulpal temperature rise during different light activated bleaching systems: During the activation of bleaching agents, the temperature of pulp chamber increases, which may predispose thermal tissue damage as a 5 °C increase in pulpal temperature is harmful for the pulpal tissue. The literature on pulpal temperature rise with bleaching devices is not ample. The aim of this study is to evaluate pulpal temperature rise during light activated bleaching with different light sources. A computer system is used to record for the pulpal temperature rise. The bleaching procedure was initiated after thermocouple wires are fixed into the pulp chamber and heated until they reach 37 °C. The temperature of pulp chamber is measured for 5 seconds for LED and Beyond devices and 2 seconds for laser devices. Before the bleaching procedure, temperature of the labial surface was measured. After the bleaching procedure, another measurement of the labial surface temperature was made. 60 human incisors are used for the experiment; 20 upper canines, 20 upper laterals, 20 upper centrals. 10 arches with 6 teeth are used. Every arch had; 2 canines, 2 laterals and 2 central teeth. 4 different light sources are used; one LED, one halogen light, and 2 diyot lasers. Treatment groups were bleached with Opalescence Xtra Boost, Beyond Max, JW Power Bleaching Gel and By White %38 Xtra. For Opalescence a LED device Tu Tu whitening Pen, for Beyond Max, Beyond Whitening Accelerator, for JW Power Bleaching Gel Einstein diyot laser and for By White %38 Xtra Cheese laser are used. Statistical test methods are one-way Anova, Tukey HDS and Student t test. The result of this study showed that halogen light induced the highest pulp chamber temperature rise compared with the diyot lasers and LED. There wasn’t any statistically meaningful difference between groups for intrapulpal temperature rise above 42 °C. The measurements made from labial surface of the tooth, halogen light showed the highest increase. Key Words: Pulpal temperature rise, bleaching, light sources, Office-bleaching
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Ağız ve Diş Sağlığı_Tedavi