Cerrahi menopoz oluşturulmuş sıçanların karaciğer ve böbrek dokularında oksidan/antioksidan dengenin korunmasında egzersizin ve östrojenin yararlı etkileri - YÜKSEL, MERAL; ERCAN, FERİHA; YILDIRIM, ALPER; YEGEN, BERRAK (My University, 2022)
Amaç: Bu çalışmanın amacı cerrahi olarak menopoz oluşturulan sıçanların böbrek ve karaciğerlerinde gözlenen histopatolojik ve fonksiyonel değişiklikleri ve östrojen veya egzersizin ya da östrojen-egzersiz kombinasyonunun oksidan hasar üzerine etkilerini araştırmaktır.Materyal ve Metot: Anestezi altında Sprague Dawley dişi sıçanlara (n=32) bilateral overiektomi uygulandı ve tüm sıçanlar rastgele olarak iki gruba ayrıldı. Sıçanların yarısına normal içme suyu, diğer yarısının içme sularına östrojen (1mg/kg/gün) eklendi. İki hafta sonra gruplar kendi içlerinde sedanter ve egzersiz (5 gün/hafta, 30 daki-ka, 8 hafta) gruplarına ayrıldı. Deney protokolünün sonun-da serum, karaciğer ve böbrek örnekleri biyokimyasal ve histopatolojik incelemeler için alındı. Femurda da histopa-tolojik değerlendirme yapıldı.Bulgular: Cerrahi olarak menopoz oluşturulan sıçan-larda östrojenin böbrek dokusunda nötrofil infiltrasyonunu ve reaktif oksijen türlerinin üretimini baskılayarak koruyu-cu etki gösterdiği, kemik kütlesinde hafif düzeyde artışa neden olduğu, ancak karaciğerin antioksidan glutatyon düzeyinde azalmaya yol açtığı belirlenmiştir. Buna karşın, östrojen uygulaması menopozda yapılan egzersiz nedeniy-le karaciğerde oluşan oksidan stresi engellemiştir. Egzer-sizle veya egzersize östrojen tedavisinin eklenmesiyle böbrek fonksiyonları önemli ölçüde etkilenmezken, kemik yapısında tek başına östrojene kıyasla daha olumlu deği-şiklikler gözlenmiştir.Sonuç: Östrojen replasmanı kemik dokusundaki olum-lu etkilerinin yanı sıra karaciğer ve böbrekte oksidan stresi azaltmakta ve özellikle karaciğerde egzersize bağlı gelişen oksidan stresi baskılayarak koruyucu etki göstermektedir.

Objective: The aim of this study was to investigate the effects of estrogen or exercise or estrogen-exercise combi-nation on oxidant damage and histopathological and func-tional changes observed in kidney and liver of rats with surgical menopause.Materials and Methods: Bilateral ovariectomy was performed on female Sprague Dawley rats (n=32) under anesthesia and all rats were randomly divided into two groups. Half of the rats were given normal drinking water, and the other half had estrogen (1mg/kg/day) added to their drinking water. Two weeks later, the groups were divided into sedentary and exercise (5 days/week, 30 mi-nutes, 8 weeks) groups. At the end of the experimental protocol, serum, liver and kidney samples were taken for biochemical and histopathological examinations. Femur was also examined histopathologically.Results: In ovariectomized rats, estrogen showed a protective effect by suppressing neutrophil infiltration and production of reactive oxygen species in kidney tissue, causing a slight increase in bone mass, with a decrease in hepatic antioxidant glutathione level. On the other hand, estrogen application prevented the oxidant stress in the liver due to the exercise performed in menopause. While kidney functions were not significantly affected by exerci-se or the addition of estrogen therapy to exercise, more favorable changes were observed in bone structure compa-red to estrogen alone.Conclusion: In addition to the positive effects of estro-gen replacement on bone tissue, estrogen reduces oxidant stress in the liver and kidney and shows a protective effect by suppressing the oxidant stress that develops especially in the liver due to exercise.
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Temel Tıp Bilimleri; Fizyoloji; Medicine; Health Sciences; Fundamental Medical Sciences; Human Physiology; Klinik Tıp (MED); Yaşam Bilimleri (LIFE); Klinik Tıp; Biyoloji ve Biyokimya; TIP, GENEL & DAHİLİ; FİZYOLOJİ; Clinical Medicine (MED); Life Sciences (LIFE); CLINICAL MEDICINE; BIOLOGY & BIOCHEMISTRY; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; PHYSIOLOGY; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Fizyoloji (tıbbi); Dahiliye; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; Yaşam Bilimleri; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Physiology (medical); Internal Medicine; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine; Physiology; Life Sciences