Example project: XML based content management engine - Ergin, Lemi Orhan (My University, 2005)
Web sitesi yada portal geliştirilirken değişik amaçlar için hazırlanmış birçok yazılım geliştirme çatısı kullanılıyor. Bunlardan birkaçına örnek olarak arabirim yönetim çatısı ve uygulama çatıları verilebilir. Bu tezde, özellikle yoğun içerik içeren web portallarını geliştirmek için tasarlanmış birçok çatı geliştirilmiştir. Bu çatılar, içerik yönetim motoru adı altında gruplandırılabilirler. eXaMpLe Projesi, bir arabirim yönetim çatısı, bir içerik yönetim çatısı, bir sınıflandırma çatısı ve bir yapılandırma yönetim çatısı içerir. Bu çatılar, web geliştirme alanına birkaç yenilik getiriyor. Örnek vermek gerekirse, JEWEL Sistem, arabirim yönetim çatısı, 11 adet XML tabanlı yapılandırma dosyası kullanıyor. Böylelikle, web sitesi içi yönlendirme yönetimi, kullanıcı yönetimi, rol tabanlı güvenlik yönetimi ve dinamik arabirim yönetimi özelliklerini de destekleniyor. Başka bir örnek olarak, içerik yönetim çatısı olan Quarry, her tür bilgiyi sınıflandırarak geliştiriciye düzenlenmiş ve yönetilebilir bir ortam sunuyor. Bu araçlar sadece birbirleriyle uyum içinde çalışabilmelerinin yanısıra herbiri ayrı ayrı başka projelerde de kullanılabilirler. eXaMpLe Projesi tamamıyla Java'da ve açık kaynak teknolojileri kullanılarak, yazılım geliştirme sürecinin her evresinde standartlar ve önerilen teknikler takip edilerek geliştirilmiştir. Ekim 2005 Lemi Orhan Ergin

Many frameworks are being used for different purposes for developing web applications, such as web sites and portals. Some are responsible for layout management and some are used as an application server. However, there exists a lack of frameworks for developing content intensive web sites. In this thesis, a set of frameworks for developing the backbone of web portals, especially for content intensive web applications is introduced. Totally, these tools can be grouped as content management engine. eXaMpLe Project contains a web page layout framework, a content management framework, a category management framework and a configuration management framework. These frameworks offer some original enhancements to web development area. For instance, JEWEL System which is the layout management framework of eXaMpLe Project, uses 11 XML files in order to support navigation management, user management, role-based security and dynamic layout management. Also Quarry, which is the content management framework, categorizes all kind of data and let it be accessed as an organized form of data. Not only these frameworks can work together seamlessly, but also each one is designed to work as a component. All of them have completely been written in Java and by open-source technologies and by following the standards and best practices of web application development. October 2005 Lemi Orhan Ergin
Keywords: Web Siteleri_Tasarım