A tipi ve B tipi kişilik özellikleri ile stres arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir araştırma - Pertev, Erkan (My University, 2006)
Son yıllarda iş stresinin insanların sağlığı üzerindeki etkisine olan ilgi giderek artmaktadır ve iş stresinin en önemli bileşenlerinden biri olarak görülen A Tipi kişilik kelimesi de hemen hemen her gün kullanılan bir kavram olmuştur. Mesleki stres araştırmacıları işyerindeki stresin çalışanların ve dolayısıyla da şirketin performansı üzerinde bütünüyle ters etki yapabileceğini varsaymaktadırlar. Daha önceki mesleki stres araştırmaları iş talepleri ve çeşitli iş stresi ölçümleri arasındaki ilişkiyi test ederken kişilik faktörünün rolünü dikkate almakta başarısız kalmıştır. A Tipi Davranış Modeli bu tarz bir değişkendir. Bu araştırmanın amacı, iş yaşamı kavramı çerçevesinde kalarak, A Tipi Davranış ve B Tipi Davranış ile genel anlamda iş stresi arasındaki ilişkiyi belirlemeye çalışmak, bu konu hakkındaki idare edebilme yeteneğimizi artırabilecek, araştırma ihtiyacı duyulan önemli bir alana dikkati çekmek ve yaklaşımlar önermektir. A Tipi Davranış Modelinin çıkış noktasının esaslı bir tartışması, hem kişisel hem de profesyonel hayatlarımızdaki etkin sonuçları nelerin bloke ettiğine dair çıkarımlarda bulunmamıza yardımcı olacaktır. Bu doğrultuda erken dönem araştırmalar A Tipi Davranış Modelini riski artmış bir koroner kalp hastalığı ile de ilişkilendirmiştir. Bununla beraber, sonraki araştırmalar A Tipi Davranış Yapısının çok yönlü olduğunu ve her özelliğinin de koroner kalp hastalığını tahmin etmede belirginliği olmadığına işaret etmiştir. Bu çerçevede A Tipi Davranış Yapısının koroner kalp hastalığı riski olarak dahil edilmesini destekleyen ve de çürüten kanıtlara da yer verilmiştir.

Type A Personality has almost become a household word and has received considerable attention in Social Sciences and Business literature due to its presumed influence on work-related performance. Occupational stress researchers are particularly interested in the concept of Type A Behavior and job stress because of the possibility that these personality characteristics may moderate the effects of job stressors. A thorough discussion of the payoffs of Type A Behavior patterns leads to conclusions of what blocks effective results in both personal and professional lives. The present study examined associations between the Type A - B Behaviors and psychological and physical distress between employed individuals. One variable that has been studied in relation to Type A Behavior is the cardiovascular reactivity. The relationship between type A personality and heart disease has become a common knowledge. In the last three decades, a large number of empirical studies have been conducted in industrialized countries to understand the dynamics of coronary prone - Type A Behavior. In the following study, Type A Behavior pattern, the causes of Type A Behavior, and how it affects various aspects in a person's life (e.g., health, career or academia, workplace, personal relationships) by reviewing the literature on the subject will be defined and later the implications of this for the areas of work stress and occupational health will be discussed.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; Kişilik; Stres