Siyasal iletişimde algı yönetiminin kullanımı : algı yönetimi bağlamında Giorgia Meloni incelemesi - Çolak, Şems (My University, 2025)
Çalışma, küreselleşen dünyada aktif olarak kullanılan kitle iletişim araçlarının etkisiyle algı yönetiminin yoğunlaşması üzerinde durulmakla beraber siyasal iletişimde algı yönetiminin kullanımına dair bir perspektif sunmaktadır. Algı yönetimi ile siyasal iletişim ilişkisi incelenmiş, algı yönetimi ve siyasal iletişim arasındaki kavramsal bakış ve gelişim süreci üzerinde durulmuştur. Özellikle siyasal iletişimin diğer alanlarla ilişkisi ve siyasal iletişimde algı yönetimine etki eden unsurlar araştırılarak ve tanımlamalar yapılarak, farkındalık sağlama amaçlanmıştır. Araştırma öncesi yapılan akademik literatür taramalarında algı yönetimi kavramının, siyasal iletişim disiplinin bir parçası haline geldiği, günümüzde diğer yöntemlere göre daha etken faktörler taşıdığını görülmüştür. 2013 ve 2018 yıllarıyla karşılaştırıldığında 2022 – 2024 yılları İtalya genel seçimlerinde İtalya’nın Kardeşleri Partisi (FdI)’nin oy oranlarını artırarak iktidara gelmesi dikkat çekmiştir. Çalışmada; siyasal iletişimde algı yönetiminin kullanımı, 2022 İtalya genel seçimleri ve 2024 Avrupa Parlamentosu seçimlerindeki Giorgia Meloni’nin algı yönetimi çalışmaları örneğiyle beraber sınırlandırılarak üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda, günümüzde yoğun ve aktif olarak kullanılan kitle iletişim araçları özellikle sosyal medya platformlarının bilinç oluşturarak doğru kullanımı, siyasal iletişimde kullanılan algı yönetimi stratejilerinin neler olduğunun ifade edilmesi, 2022 – 2024 İtalya seçimleri oy oranı değişikliği, Giorgia Meloni’nin seçilme nedeni ve siyasal iletişiminin sonuçlarının açıklanması hedeflenmiştir.

This study focused on the intensification of perception management due to the widespread use of mass communication tools in a globalized world, with a particular emphasis on its role in political communication. The relationship between perception management and political communication is examined, with attention given to the conceptual perspectives and developmental processes of both fields. By researching the relationship between political communication and other areas, as well as identifying and analyzing the factors influencing perception management in political communication, the study aims to raise awareness. Preliminary academic literature reviews indicate that the concept of perception management has become an integral part of the political communication discipline and has emerged as a more influential factor compared to other methods. A comparison of the years 2013 and 2018 with the period from 2022 to 2024 reveals the significant increase in the vote share of the Fratelli D'Italia (FdI) in Italy’s general elections, leading them to power. The study focuses on the use of perception management in political communication, particularly in the context of Giorgia Meloni’s perception management strategies in the the 2022 Italian general elections and the 2024 European Parliament elections. In this context, the study aims to articulate the effective use of mass communication tools, especially social media platforms, in shaping public consciousness, and to identify the perception management strategies used in political communication. Furthermore, it seeks to explain the changes in voting patterns during the 2022-2024 Italian elections, the reasons behind Giorgia Meloni’s election, and the results of her political communication strategies.
The use of perception management in political communication : Giorgia Meloni analysis in the context of perception management
Keywords: Algı Yönetimi; Communication; Communication in politics; Halkla ilişkiler ve siyaset; Italy; İletişim; İletişim, siyasette; İtalya; İtalya Perception Management; Media; Medya; Meloni; Political aspects; Political Commucation; Public relations and politics; Siyasal açıdan; Siyasal İletişim