Paternalist liderliğin örgütsel adalet algısı üzerindeki etkisi : Kültür boyutlarının düzenleyici rolü - Akyürek, Ahmet Fatih (My University, 2024)
Örgütlerin faaliyetlerinde başarılı olması noktasında belirleyici unsurlardan biri olan liderlik türü, örgütsel adalet algısı üzerinde de etkili olmaktadır. Bu hususun yanı sıra hangi liderlik türünün uygulanmasının daha verimli sonuçlar doğuracağı, örgütün içinde bulunduğu kültürün unsurlarıyla da yakından ilişkilidir. Literatürde paternalist liderlik, örgütsel adalet ve kültür boyutları ile ilgili ayrı ayrı çalışmalar yer alsa da bu üç değişkenin bir arada incelendiği yeterince çalışma bulunmamaktadır. Bu doğrultuda yapılacak çalışma ile literatüre katkı sağlanacağı düşünülmektedir. Bu tez çalışmasında paternalist liderlik ile örgütsel adalet arasındaki ilişkide kültür boyutlarının düzenleyici rolü incelenmiştir. Çalışmada veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi seçilmiş, ankete 392 kişinin katılımı sağlanmıştır. Yapılan çalışmada değişkenler arasındaki ilişkiler hem genel hem de Türk ve Avrupalı katılımcılar özelinde analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda hem katılımcıların genelinde hem de Türk katılımcılar özelinde paternalist liderliğin örgütsel adalet üzerinde etkisi olduğu ve bu iki değişken arasındaki ilişkide kültür boyutlarının düzenleyici rolü bulunduğu, Avrupalı katılımcılar özelinde ise paternalist liderliğin örgütsel adalet üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır.

The type of leadership, which is one of the determining factors in the success of organizations in their activities, also affects the perception of organizational justice. In addition to this issue, which type of leadership implementation will produce more productive results is closely related to the elements of the culture in which the organization exists. Although there are separate studies in the literature on paternalistic leadership, organizational justice and culture dimensions, there are not enough studies examining these three variables together. It is thought that a study to be conducted in this direction will contribute to the literature. In this thesis study, the moderating role of culture dimensions in the relationship between paternalistic leadership and organizational justice was examined. The survey method was chosen as the data collection method in the study, and 392 people participated in the survey. In the study, the relationships between the variables were analyzed both in general and specifically for Turkish and European participants. As a result of the study, it was concluded that paternalistic leadership has an effect on organizational justice both in general and in the case of Turkish participants, and that cultural dimensions have a moderating role in the relationship between these two variables, and that paternalistic leadership does not have a significant effect on organizational justice in the case of European participants.
The effect of paternalistic leadership on the perception of organizational justice : The moderating role of culture dimensions
Keywords: Attitudes; cultural dimensions; culture; Çalışanlar; Employee motivation; Employees; Leadership; Liderlik; Organizational behavior; organizational justice; Örgütsel davranış; paternalism; paternalistic leadership; Personel güdüsü; Tutumlar