Kâğıdın yüzey pürüzlülüğünün, baskı renk değişimi, ışık haslığı ve baskı parlaklığına etkisi - AYDEMİR, Cem (My University, 2014)
Mürekkebin baskı yüzeyini ıslatması, yayılması ve yerleşmesi farklı şekillerde olmaktadır. Kâğıt yüzeyi ne kadar kaba ve ne kadar makro gözenekli bir yapıya sahipse, basılı mürekkep o derece fazla yayılır ve kâğıt içine nüfuz eder. Basılmış mürekkebin kâğıt yüzeyine yerleşme ve penetre olma sürecinde kâğıdın yüzey topoğrafisi son derece belirleyicidir. Kâğıdın yüzey özellikleri basılabilirlik açısından, basılı bir ürünün optik kalitesini etkileyen başlıca niteliklerdir . Bu çalışmada, kâğıdın yüzey yapısının baskıda renk sapması, baskı yoğunluğu ve baskı parlaklığı gibi basılabilirlik parametrelerine etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla farklı yüzey kabalığına sahip kaplanmamış kâğıt yüzeylerine standart baskı şartlarında DIN ISO 2846-1 standartlarına uygun mineral yağ bazlı tabaka cyan renk ofset mürekkebi ile test baskıları yapılmıştır. Baskı odası şartlarında serbest kurumaya bırakılan test baskılarının zemin ton yoğunluğu ve parlaklık ölçümleri tam kuruma gerçekleşene kadar periyodik olarak tekrarlanmış ve kayıt altına alınmıştır. Çalışmada özellikle kâğıt yüzeyi pürüzlülüğünün mürekkep renk değişikliği-ışık haslığı ve baskı parlaklığına etkileri deneysel olarak incelenmiş ve sonuçları basılabilirlik ve baskı kalitesi açısından tartışılmıştır.
Keywords: Yüzey Kabalığı, Renk Değişimi, Delta E, Işık Haslığı, Baskı Parlaklığı, Basılabilirlik