Interactions between market-driven economic integration and growth: foreign direct investment and convergence - Öz, Sumru (My University, 2005)
Teorik büyüme modelleri ister dışsal, ister içsel olarak kabul edilsin, uzun vadede büyümenin arkasındaki temel gücün teknoloji olduğunu ortaya çıkarmıştır. Buna ek olarak, endojen büyüme modelleri çerçevesinde teknoloji dağılımı, ülkeler arasındaki kişi başına gelir yakınsamasının temel mekanizmasıdır. Bu tez çalışması, büyüme ile piyasalar tarafından oluşturulmuş bir ekonomik bütünleşme yaratan doğrudan yabancı yatırımlar arasındaki etkileşimi, ikincisini bir uluslararası teknoloji dağılım kanalı şeklinde ele alarak incelemektedir. Doğrudan yabancı yatırımlar, büyüme teorisinin teknoloji dağılımı modellerinde dış ticaretle birlikte önemli bir kanal olarak belirse de, büyüme üzerindeki etkileri hakkındaki ampirik bulgular kesinlik taşımamaktadır. Bu çalışma, şimdiye kadar yapılanlardan farklı bir yöntem kullanarak, doğrudan yabancı yatırım veren ve alan ülkeler arasında kişi başına düşen gelir yakınsaması olduğuna dair bulgular sunmaktadır. Doğrudan yabancı yatırımlar yoluyla birbirine eklemlenen ülkeler arasında hüküm süren bu göreli yüksek yakınsama hızı, doğrudan yabancı yatırımlara eşlik eden teknoloji dağılımını kanıtlamakla kalmaz, teknoloji dağılımının, kişi başına düşen gelir yakınsamasına yol açan bir mekanizma olduğuna dair de kanıt sağlar. Bununla beraber, bulgular, doğrudan yabancı yatırımlara eşlik eden teknoloji dağılımının, dolayısıyla ülkeler arasındaki kişi başına düşen gelir yakınsamasının kendiliğinden gerçekleşmediğini, yatırım alan ülkenin kendi ARGE çalışması koşulu ile beşeri sermaye stoğu ve beşeri yatırımlarından oluşan teknoloji özümseme kapasitesinin artırılmasıyla desteklenmesi gerektiğini göstermektedir. Theoretical models of growth reveal that either exogenous or endogenous, technology is the main driving force behind long- run economic growth. Furthermore, in the endogenous growth framework, diffusion of technology is the basic mechanism of per capita income convergence among countries. This thesis study analyzes the interactions between growth and foreign direct investment as a form of market-driven economic integration, considering that the latter is an international technology diffusion channel. Although FDI appears to be an important channel in the diffusion of technology models of the theory, empirical evidence related to the effect of FDI on growth is ambiguous. This study presents evidence that per capita income convergence is the norm for FDI donor and recipient countries by using a different approach. The relatively high speed of convergence prevailed among countries linked by FDI justifies the technological spillovers accompanied by FDI and provides evidence that the diffusion of technology is a mechanism of per capita income convergence among countries. However, the technology transfer brought about by FDI; hence income convergence between FDI partners, is not straightforward and should be supported by enhancing the recipient countries’ absorptive capacity that consists of the own R&D prerequisite and the stock of and investment in human capital.
Keywords: Çok taraflı işbirliği; Ekonomi; Ekonomik Gelişim; Uluslararası ekonomi