Borçlar kanununa ve yeni Türk borçlar kanunu tasarısına göre kiraya verenin ayıba karşı tekeffül borcu - Kök, Yasin (My University, 2007)
BORÇLAR KANUNUNA VE YENİ TÜRK BORÇLAR KANUNU TASARISINA GÖRE KİRAYA VERENİN AYIBA KARŞI TEKEFFÜL BORCU Konumuz Kiraya Verenin Ayıba Karşı Tekeffül Borcu günümüz toplumunda birçok kiracıyı ve kiraya vereni ilgilendirmektedir. Bu araştırmada öncelikle kiraya verenin ayıba karşı tekeffül borcunu farklı hukuklarda kıyasladık. Roma, Mecelle ve İngiliz Hukukları gibi hukuklardaki durumunu inceledik.Genel Borç ilişkilerinde kötü ifanın tanımını, koşullarını ve sonuçlarını inceledik. Daha sonra bu bilgiler ışığında kiraya verenin ayıba karşı tekeffül borcunun tanımını, hukuki niteliğini ve özelliklerini araştırdık. Tezimize kiraya verenin ayıba karşı tekeffül borcunun oluşmasının şartlarıyla devam ettik. Bu şartları da iki bölüm halinde: Esasa İlişkin şartlar, şekle ilişkin şartlar olarak inceledik. Daha sonra kiraya verenin ayıba karşı tekeffül borcunun hükümlerini anlattık. Bu bölüm altında oluşacak hükümleri ve niteliklerini analiz ettik. Yaptığımız çalışmamızda genel olarak kiraya veren ile kiracının hukuki ilişkilerini inceledik. Bu araştırmayı; Borçlar Kanunu, Yeni Türk Borçlar Kanunu Tasarısı, Yargıtay ve Doktrin ışığında ele aldık.

The Evaluation of The Landlord’s Warranty with respect to the Law of Obligation and New Turkish Law of Obligation Bill The subject of the Landlord’s Warranty concerns a lot of landlords and tenants in our country. In this research, firstly the obligation of a landlord was investigated considering Roman, Mecelle and British Law. In this research we analyzed the default in liabilities of parties with its consequences and requirements. After giving the description of liability we then analyzed the description, juridical character and characteristics of warranty of the landlord. Then we continued with the circumstances of forming of landlord’s warranty. The research was carried out in two parts: Meritorious and procedural circumstances. The arbitraments of landlord’s warranty occupied our next part in this research. Under this heading we specifically analyzed the legal thing in action in rights in favor for tenants. In our research we generally dealt with relations between landlords and tenants. While analyzing we used various references. In the light of Code of Obligations, the Bill of Turkish Code of Obligations, the Court of Cassation or in the doctrine we looked for solutions.
Keywords: Borçlar Hukuku