Osmanlı topraklarında Ermenilere yönelik misyonerlik faaliyetleri (1700-1740) - Yapıcı, Hasan (My University, 2017)
Çalışmamızda 1700-1740 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu hâkimiyetindeki Gregoryen Ermenilere yönelik Katolik misyonerlik faaliyetleri ele alınmaktadır. Bu süreçte Ermenilere yönelik kimlerin Katolik propaganda faaliyeti içerisinde olduğunu, Ermenileri Katolikleştirmek için kullanılan yöntemleri, söz konusu faaliyetlerin Osmanlı coğrafyasında hangi bölgelerde yoğunlaştığını, Ermenilerin kendisi haricinde hem ruhanî hem de cismanî başka bir güç tarafından yönetilmesini ve yönlendirilmesini istemeyen Osmanlı İmparatorluğu’nun ve aynı şekilde kendi cemaati üzerindeki otoritesini kaybetmek istemeyen İstanbul Ermeni Patrikliği’nin aldığı tedbirleri, Gregoryen Ermenilerin, Katolik olan Ermenilere karşı tutumunu Osmanlı Arşiv belgelerine yansıdığı kadarıyla izah etmeye çalışacağız.

Our study deals with the Catholic missionary activities against the Gregorian Armenians who were living under the sovereignty of the Ottoman Empire, during the 1700-1740. In this process we will try to tell, who were the ones that propagating Catholicism to Armenians, the methods that were used to convert Armenians to Catholicism, the regions where these missionary activities intensified, the measures that taken by Ottoman Empire who did not want Armenians to be ruled or guided by another spiritual or actual power than herself, and by the Istanbul Armenian Patriciate, who did not want to lose her authority on her flock, and the attitude of the Gregorian Armenians to the Catholic Armenians, according to the Ottoman archives.
Keywords: 18. yy; Gregorian Armenians; Gregoryen Ermeniler; Katolik Misyonerlik Faaliyetleri; Misyonerlik faliyetleri; Osmanlı İmparatorluğu Catholic Missionary Activities; Ottoman Empire; Tarih; Türkiye