Meme parankiminde kontrastlı manyetik rezonans inceleme ile tespit edilen kitlelerin yeni bir metod olan volume navigasyon tekniğiyle ultrasonografik görüntülemede yerinin tespit edilmesi ve bu teknikle lezyonların yerinin doğru bir şekilde tespit edilebilirliğinin ve yeterliliğinin araştırılması - Küçükkaya, Fikret (My University, 2014)
AMAÇ: Memede MR incelemesinde saptanan lezyonları, yeni bir yöntem olan Volüm Navigasyon (VNav) tekniği yardımıyla, görüntüleyebilme etkinliğinin ve isabetliliğinin tespit edilmesi GEREÇ VE YÖNTEM: Prospektif yürütülen bu çalışmaya dâhil edilen ve memede lezyonu bulunan 38 olguya; sırtüstü pozisyonda meme üzerinde ki üç noktada e vitamin kapsülleri yardımı ile işaretleme işlemi yapıldıktan sonra flexible vücut koili kullanılarak 3T MR cihazı (Siemens Magnetom Verio 3T MRI System) ile kontrastlı meme MR incelemesi yapıldı. Elde edilen görüntüler US (LOGIQ E9, GE Healthcare, Milwaukee, WI, UnitedStates) veri sistemine aktarıldı. İki görüntüleme arasında eşleştirme işlemi; US probuna takılı iki braket ve bu braketler yardımıyla probun pozisyonunu ve uzaysal yerleşimini algılayarak, bu veriyi sisteme aktaran ve hastanın solunda yerleşimli elektromanyetik alıcı yardımıyla sağlandı. Ve işlem son aşamada; meme üzerinde işaretlenmiş üç noktanın, US ve MR görüntüleri üzerinde eşleştirilmesiyle gerçekleştirildi. Eşleştirme (füzyon) işlemi sonrası, iki görüntü arasında X, Y ve Z eksenleri üzerinde, MR ve US görüntülerinde izlenen eş lezyonların merkezleri arasındaki mesafeler her eksen için ayrı ayrı ölçülerek, veriler toplandı. Bu veriler hastanın yaşı, lezyonun lokalizasyonu, lezyonun boyutu, lezyonun MR ve US incelemelerinde tespit edilen derinliği gibi değişkenler açısından istatistiksel olarak t test, Pearson Korelasyon analizi ve ANOVA kullanılarak değerlendirildi. BULGULAR: Çalışmaya dâhil edilen 38 lezyon için; VNav tekniği yardımıyla US ve MR görüntüleme tekniği arasında eşleştirme işlemi başarılı şekilde gerçekleştirildi. Eşleştirme sonrasında, X, Y ve Z eksenleri üzerinde; sayısal sapma değerlerini tespit etmek için alınan ölçümler kaydedildi. Ve elde edilen verilere göre X, Y ve Z eksenleri üzerinde sırasıyla; ortalama sapma değerleri yaklaşık 3,9 mm, 3,6 mm ve 4,3 mm olduğu tespit edildi. Elde edilen bu verilere göre maksimum sapma değerlerini her üç eksen için; <1 cm olduğu gözlendi. SONUÇ: Çalışmaya dâhil edilen lezyonlar üzerinden yapılan istatiksel analiz sonuçlarına göre; VNav tekniğinin etkinliğinin ve isabetliliğinin, hastanın yaşı, lezyonun boyutu, hangi memede ve memenin hangi lokalizasyonunda yer aldığı, lezyonun yerleşim derinliği gibi değişkenlerden etkilenmediği saptanmıştır. İstatistiksel verilere göre, sadece US incelemesinde lezyon için elde edilen derinlik ölçümlerinde Y ekseni için Varyans analizine göre istatistiksel olarak anlamlılık saptanmıştır(p=0.049<0.05). Bu sonucun meme dokusunda US probu tarafından oluşturulan basıya bağlı olduğu düşünülmüştür. Bu yüzden işlem sırasında memeye bası yapılmaması gerekmektedir. Bu çalışmada elde edilen istatistiksel verilere göre, VNav tekniği sayesinde; MR görüntülemede tespit edilen bir lezyonu, US incelemesinde yaklaşık ≤ 1 cm³ lük bir alanda gösterebilmek mümkündür. Dolayısıyla bu teknik oldukça küçük bir alana odaklanma olanağı sağladığı için, özellikle ikinci bakı US incelemesi ile kıyaslandığında, MR incelemesinde tespit edilen bir lezyonu gösterebilme düzeyi çok daha yüksek olacaktır. Ayrıca çıkan sonuçlara bakıldığında; MR görüntülemede tespit edilen ama US görüntülemesinde izlenemeyen lezyonlara, teknik üzerinde yeterli deneyim edindikten sonra, VNav tekniği yardımıyla US eşliğinde güvenli bir şekilde biyopsi işlemi uygulanabileceği düşünülmüştür. ANAHTAR SÖZCÜKLER MR incelemesinde tespit edilen lezyonlar, ikinci bakı ultrason, sırtüstü pozisyonda MR incelemesi, Volüm navigasyon tekniği, MR ve US görüntülerinin füzyonu (eşleştirme)

OBJECTIVES: To evaluate accuracy and feasibility of combined ultrasound – magnetic resonance imaging of breast lesions using volume navigation (VNav) technique. SUBJECTS AND METHODS: In this prospective study, 38 female patients with single breast lesions underwent contrast-enhanced breast MRI in supine position using flexible body coil and a 3 Tesla Unit. Three vitamin E capsules were placed as markers on the breast. MRI data was transferred to the ultrasound database. Manual co-registration was obtained during real-time sonography of the breast by an electromagnetic transmitter positioned on the left side of the subjects which detects the spatial positions of the two electromagnetic sensors mounted on the transducer bracket. Sonographic images were co-registered to the previously loaded breast MRI volume by coupling markers. Locations of each lesion's center in MRI and US were compared after the fusion process in X, Y and Z axes. Obtained data were analyzed for possible correlations with patient age, lesions localization, lesion size, and depth of lesion. Student's t test, Pearson's correlation test and ANOVA was used for statistical analysis. RESULTS: Mean distances between lesion locations in MR and US images were 3.9±2.5mm, 3.6±2.7mm and 4.3±2.6mm in the X, Y and Z axes, respectively. There was no misalignment of more than 1cm in any of the lesions. VNav accuracy was not correlated with patient age, lesion size, lesion location and depth (p>0.05 in all instances). Lesions which are less than 20mm deep from the skin had an average misalignment of 2.6±1.9mm whereas average misalignment was 5.5±2.2mm for lesions which are located deeper (p=0.049). This statistically significant, albeit negligible for practical purposes, difference may be explained by the effect of direct vertical pressure of the US probe on the lesion. CONCLUSION: Volume navigation technique is an accurate and highly feasible method for sonographically locating a lesion which is identified by MRI. VNav allows lesion co-registration within a volume of less than one cubic milliliters and this substantially increases the sensitivity of second-look breast sonography. The possibility of US-guided biopsy of sonographically undetectable lesions which are solely detected by MRI is an important future potential in utilization of VNav.
Keywords: Radyoloji; Tıp