Professional sports and competition law in EU and Turkey - Mutlu, Uğur (My University, 2009)
Avrupa Birliği ve Türkiye ölçeğinde spor ve buna bağlı aktivitelerin gelişerek ticarileşmesi neticesinde konunun hukuki boyutları tartışılmaya başlanmıştır. Özellikle Avrupa Birliğinde Walrave kararı ile başlayan süreçte sporun Topluluk Hukuku içerisindeki yeri araştırılmıştır. Başta Konsey ve Komisyon olmak üzere Avrupa Birliği Kurumları konunun sosyal ve ekonomik boyutlarının olduğu düşüncesi ile birçok karar almış ve raporlar hazırlamışlardır. Mevcut durum itibariyle Lizbon Antlaşması çerçevesinde spor konusuna özel bir madde ayrılarak topluluk hukukunun bütünleyici bir parçası haline getirme çabaları bulunmaktadır. Konunun Türkiye boyutu incelendiğinde ise gelişimin hızı aynı olamamakla birlikte bir takım konuların inceleme alanı bulduğu ve özellikle rekabet hukuku konusunda kısıtlı bir alan içerisinde hukuki tartışmaların süregeldiği anlaşılmıştır. Ne var ki, sporun Türk hukuk düzeni içerisindeki yeri gerektiği kadar incelenmemiştir. Türkiye başta Devlet Yardımları konusu olmak üzere birçok konuda üzerine düşen yükümlükleri yerine getirmemiştir ve bu konunun sporda rekabetin etkilenmesi bakımından ciddi sonuçlara ulaşmakta olduğu görülmektedir.

Following the development and commodification of sports and related activities legal debates have arisen with the framework of EU and Turkey. Especially in EU, many of the issues have been discussed during the process which was initiated by the Walrave judgment. Considering both the social and ecomomic aspects of the issue, European institutions namely the Council and the Commission have adopted resolutions and prepared reports in this respect. Current status quo envisages attempts on the adoption of a specific sport article within the Reform Treaty which makes it a complimentary part of Community law. As far as the Turkish dimesion of the issue is concerned, it has been observed that although the development in Turkey was not as swift as EU, certain issues were taken into consideration. Within a limited scope, certain issues were discussed especially in terms of competition law. However, it can be stated that they are ineduqate. It has been observed especially in the context of State aids that Turkey did not fulfill its obligations as expected and this has serious consequences in affecting competition in sports.
Keywords: Avrupa Birliği Hukuku; Spor Hukuku