Hekimlerin davalı olduğu perioperatif ölümlerde anestezi hekiminin yeri - (:unkn) unknown (My University, 2003)
Peroperatuvar dönem ve postoperatif 24. saati de kapsayan perioperatif ölümlerde, sadece anesteziye bağlı ölümlerin oranı oldukça düşüktür. Bu çalışmada hekimlerin davalı olduğu perioperatif ölümler araştırılarak, Türkiye'de anestezi hekiminin durumunun, diğer cerrahi branş hekimleri ile karşılaştırmalı olarak tartışılması amaçlanmıştır. Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu'na gönderilen 2000 yılına ait raporlar retrospektif olarak incelenmiş ve perioperatif dönemde ölümle sonuçlanan olgular çalışmaya dahil edilmiştir. Bu olgular, sosyo-demografik özellikleri, yapılan ameliyat, yapılan ameliyatın acil ya da elektif olup olmadığı, ölüm nedeni, hekim hatası olup olmadığı, hangi hekimde hata olduğu, ameliyattan sonra olgunun kaybedildiği zaman gibi parametreler açısından değerlendirilmiştir. Doğrudan anestezi hekiminin hatası olup olmadığı sorulan 3 olgu vardır. Perioperatuar ölümü nedeniyle anestezi hekiminin kusuru değerlendirilen toplam 42 olgudan 3 olguda anestezi hekimine hata verildiği saptanmıştır. Sonuç olarak ülkemizde de perioperatif ölümlerde sadece anestezi hekiminin hatasına bağlı ölümlerin, diğer ülkelere benzer şekilde oldukça az görüldüğü sonucuna varılmıştır.

The death rate related to anaesthesia alone quite low among perioperative deaths that includes the peroperative period and the first postoperative day. The aim of this study is to assess the perioperative deaths in which the doctor is defendant and the role of the anaesthesiologist in comparison with the other surgeons in Turkey. The reports of the Forensic Medicine Foundation First Specialization Board in 2000 examined the deaths related to malpractice were examined retrospectively and the cases who were died perioperatively were included in this study. This cases were evaluated with respect to socioeconomic features, the type of the operation, urgency or electivity, the cause of death, malpractice existence, which doctor is guilty and the death time after operation. It was directly questioned the anaesthesiologist's fault for three cases. Three cases of the total 42 cases that were evaluated for the perioperative death were decided to malpractice for anaesthesiologists. It was concluded that the death rate during the perioperative period related to anaesthesiologist's fault in Turkey are also rather low as compared to the other countries.
The role of the anaesthesiologist in perioperative deaths in which the doctor is defendant
Keywords: Anestezi; Adli Tıp