Örgütiçi kişilerarası iletişimde ikna ve izlenim yöntemi - Kasar, Aslı (My University, 2011)
lerarası iletişim, ikna, ikna teknikleri, iknanın psikolojisi, izlenim Yönetimi, izlenim yönetimi taktikleri ÖZET ÖRGÜT İÇİ KİŞİLERARASI İLETİŞİMDE İKNA VE İZLENİM YÖNETİMİ İkna ve İzlenim yönetimi kavramı günümüzde bireyler arası iletişimin temel taşlarından biri olarak görülmekte ve sosyoloji, psikoloji ile örgütsel davranış gibi birçok disiplinde kendine uygulama alanı bulmaktadır. Bu çalışmada, çalışan-yönetici başka bir deyişle; aşağıdan yukarıya doğru iletişimde ikna ve izlenim yönetimi süreci ele alınmıştır. Çalışmanın araştırma kısmı ise, izlenim yönetimi taktikleri üzerinedir. Örgütsel yaşamda etkili ve başarılı olmanın öğelerinden olarak algılanan ikna ve izlenim yönetimi taktiklerinin örgüt içi kişilerarası iletişimdeki önemini göstermeyi amaçlayan bu çalışma da her iki konu ayrıntılı olarak incelenmiş ve bu konulara dair teorik bir çerçeve oluşturulmuştur. Anket çalışması ise, ticaret alanında faaliyet gösteren bir kurumun on sekiz departmanıyla yürütülmüştür. Çalışanların izlenim yönetimi ölçeğine verdikleri cevaplar onların hangi izlenim yönetimi taktiklerini kullandıkları ve izlenim yönetimi taktikleri arasındaki demografik ilişkileri ortaya çıkarmıştır. nterpersonal Communication, persuasion, persuasion technics, persuasion psychology impression management, impression management tactics

PERSUASİON AND İMPRESSİON MANAGEMENT İN THE İNTERPERSONAL COMMUNİCATİON İN ORGANİZATİONS Recently, the concept of persuasion and impression management is regarded as one of the most important pillars and finds a very significant place in various disciplines such as sociology, psychology and organizational behaviour. In this study, the process of persuasion and impression management in bottom-up or employee-employer communication is dwelt on. The research part of the study is mainly focused on the impression management tactics. The study aims to display the importance of the impression management tactics, which are perceived as the factors necessary for the success and efficiency in organizational life, for the interpersonal communication in organizations. Both the subjects are examined in a very detailed way and a theoretical framework regarding them is tried to be established. The survey is realized through an organization that operates in the field of commerce with its eighteen departments. The responses of the employees to the impression management scale disclose which impression management tactics the employees have been using and the demographical relations between impression management tactics.
Keywords: İkna (Psikoloji); İkna Teknikleri; Kişilerarası İletişim; Örgütiçi İletişim