Avukatlık sözleşmesi - Günergök, Özcan (My University, 2002)
İn dieser Arbeit behandelt der Verfasser die Beziehung zwischen Anwalt und Klient. Anwaltsvertrag ist ein konzessualer Vertrag und verpflichtet die Parteien, vertragsmaessige Plichten zu kommen. Anwaltsvertrag ist eine Art des Auftrasgvertrages, trotz in einem speziellen Gesetz geregelt worden ist. Der Verfasser behandelt im ersten Kapitel das Zustandekommen des Anwaltsvertrags, seine rechtliche Qualifikation, Bestansdteile und Vergleich zu den anderen Geschaeftsbesorgunsvertraege. Im zweiten Kapitel behandelt man die Rechte und Pflichten der Parteien. Anwalt muss das Mandat sorgfaeltig und mit Treu führen. Der Klient muss Honorargeld zahlen. Im dritten Kapitel behandelt der Verfasser die vertragliche Haftung des Anwalts. Damit der Anwalt haftbar gemacht wird, muss zuerst ein Schaden zustandekommen. Dem Anwalt gegenüber Vorsatz oder Fahrlaessigkeit vorgeworfen werden. Und letztens muss zwischen Sachaden und fahrlaessiges Verhalten Adaquenz bestehen. Im letzten Kapitel behandelt man die Beendigung des Vertrages.

Bireylerin hukuksal problemlerle karşılaşıp, bir avukatın hukuki yardımına ihtiyaç duymaları günlük yaşamda sıkça rastlanılan bir durumdur. Bireyler karşılaştıkları hukuksal problemlere ilişkin olarak, yasal yollara bizzat başvuru hakkına sahip olmalarına rağmen, ekseriya bu yola başvurulmamaktadır. Günlük yaşamdaki hızlı gelişmeler hukuk alanını da etkilemekte, hukukçular dahi branşlaşma ihtiyacı hissetmektedirler. Avukat asgari hukuk bilgisine daima sahiptir. O, hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı konularda, gerekli araştırmayı yaparak, hukuksal problemin çözümüne katkıda bulunabilir. Ancak günlük iş hayatında, iş yükünün fazlalığı nedeniyle, avukatların, hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları konularda gereği gibi araştırma yapacak vakit bulamadıkları da görülmektedir. Bu sebeple belli alanlarda yoğunlaşma zamanla kaçınılmaz hale gelmektedir. Hukukçuların dahi kendilerine ağırlıklı çalışma alanı seçtiği günümüzde, hukuk bilgisine vakıf olmayan bireylerin haklarını ne ölçüde bizzat koruyabilecekleri ortadadır. Hakların yargısal yolla korunmasında ya da elde edilmesinde salt maddi hukuk bilgisi yeterli olmamakta, yargılama usulüne de uyulması gerekmektedir. Usul hukuku kurallarına uyulmaması nedeniyle, haklı davanın kaybedilmesi mümkündür. Bu bakımdan da profesyonel hukukçudan yararlanmak tabii bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır . Bireylerin ortaklık sözleşmeleri veya başkaca herhangi bir konuda sözleşme kurmak istemeleri halinde, sözleşme ileride ortaya çıkması muhtemel hukuksal problemlerin çözümünde birincil çözüm kaynağı olacağından dolayı, ortaya çıkabilecek problemlerin öngörülerek, bu konudaki çözüm tarzının sözleşmeye konmasında büyük yarar vardır. Bu anlamda bu tür sözleşmelerin profesyonel bir hukukçunun yardımıyla hazırlanmasında da büyük önem vardır. Hukuki terimlere hukukçu olmayanların vakıf olamamaları, terimlerin yanlış veya eksik kullanılması ile amaçlanan şeyden farklı sonuçlara varılması da mümkündür . Durum böyle olunca profesyonel bir hukukçu olan avukat ile bir sözleşme kurularak, onun hukuki bilgi ve tecrübesinden yararlanmak gerekmektedir. Avukatla kurulacak olan bu sözleşme avukatlık sözleşmesidir. Avukatlık sözleşmesi avukat ile müvekkil arasındaki ilişkinin temelini oluşturur. Avukat ile müvekkili arasındaki ilişkide avukatlık sözleşmesi hükümlerinin yanında, avukatlık meslek hukuku kuralları da uygulama alanı bulacaktır. Avukatlık Meslek Kuralları Avukatlık Kanunu ve buna dayalı olarak hazırlanan yönetmeliklerle belirlenmiştir. Avukatın avukatlık sözleşmesinden kaynaklanan borçlarını gereği gibi ifa etmiş sayılabilmesi için meslek kurallarına da riayet etmiş olması gerekir. Zaten meslek kuralları avukatlık meslek onurunu ve müvekkilleri korumak amacıyla ihdas edilmiştir. Avukatlık sözleşmesi bir özel hukuk sözleşmesi olup, özel hukuk disiplini dahilinde yorumlanmak gerekir. Ancak avukatın sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerinin meslek hukuku kurallarına da uygun olması gerekmektedir. Sözleşmenin karşı tarafı olan iş sahibinin haklarının korunması veya elde edilmesi amacıyla faaliyet gösterilmesini konu edinen avukatlık mesleği büyük bir riski beraberinde getirmektedir. Avukat bir hatası ile iş sahibinin (müvekkilin) haklarının kaybına yol açabilir. Bu durumda avukat, iş sahibinin tazminat taleplerine maruz kalabileceği gibi, bazı hallerde kendisini ceza yargılamasında sanık pozisyonunda da bulabilir. Avukatın bu risklerle dolu pozisyonunun günümüzde özellikle mesleğe yeni başlamış avukatlar tarafından yeterince anlaşılamadığına şahit olmaktayız. Avukatın müvekkiline karşı sorumluluğunun, Avukatlık Sözleşmesi başlıklı bu çalışmamızın temel ağırlık noktasını teşkil etmesi bu sebebe dayalıdır.
Keywords: Hukuk