Alüminyum Klorür'ün galleria mellonella (l.) (lepidoptera: pyralidae)'nın bağışıklık sistemine etkileri - Durular, Gamze Gül (My University, 2019)
Toksik olduğu belirlenen Alüminyum günlük yaşamda yaygın olarak kullanılmaktadır. Çalışmamız kapsamında force-feeding yöntemi ile verilen AlCl3’ün büyük balmumu güvesi Galleria mellonella’nın bağışıklık sistemine etkileri araştırılmıştır. G. mellonella son evre larvalarına, AlCl3’ün 10.000, 25.000, 50.000 ve 100.000 ppm’lik dozları force-feeding yöntemiyle verilmiştir. G. mellonella larvalarının bağışıklık sistemindeki etkiyi incelemek amaçlı apoptotik indeks, mitotik indeks, mikronukleus, enkapsülasyon, melanizasyon ve nodülasyon durumları incelenmiştir. Doza bağlı olarak apoptotik ve nekrotik hücrelerin sayısında artış tespit edilmiştir. Larvaların hemositlerinde mikronukleus oluşumu ve mitotik indeks oranları kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel açıdan farksız bulunmuştur. AlCl3, G. mellonella larvalarında enkapsülasyon, melanizasyon ve nodülasyon davranışlarında artışa neden olmuştur. Bu sonuçlar AlCl3’ün bu türün bağışıklık sistemi üzerine toksik etkilerini ortaya koymaktadır.

Aluminium described as toxic is widely used in daily life. In this study, we investigated the effects of AlCl3 given by force-feeding method on immune system of Great Wax Moth Galleria mellonella.10.000, 25.000, 50.000 and 100.000 ppm AlCl3 applied to last instar larvae of G. mellonella by force-feeding. We examined the apoptotic index, mitotic index, micronucleus, encapsulation, melanization and nodulation reactions to determine the effects on the immune system. The number of apoptotic and necrotic cells increased by doses. It was found that occurrence of micronucleus and mitotic index were similar to control groups. AlCl3 caused an increase in the levels of encapsulation, melanization and nodulation. Results shows that AlCl3 has toxic effects on the immune system of this species.
Keywords: Alüminyum toksikolojisi; Bağışıklık sistemi Aluminium toxicology; Galleria mellonella; Immune system