IMF- Türkiye ilişkileri ve 20. Stand-By müzakereleri üzerine bir değerlendirme - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Uluslararası Para Fonu (IMF), 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı‟nın ve II. Dünya Savaşının dünya ekonomisindeki olumsuz etkilerini gidermek için Bretton Woods Konferansı‟nda kurulan uluslararası bir kuruluştur. Bretton Woods Konferansı‟nda, IMF kaynaklarıyla, dünya ticaretini ve refahını azaltan ödemeler dengesi problemi ile karşı karşıya kalan ülkelerin devalüasyondan koruması amaçlanmıştır. Buna göre, IMF, sunduğu mali kaynaklarla, bu ülkelerin sıkıntılarından kurtulması için destek verecek ve bu ülke ile ilişki içindeki diğer ülkelerin de bu durumdan ekonomik anlamda zarar görmesini engelleyecektir. 1947 yılında IMF‟ye üye olan Türkiye, ekonomik istikrarsızlıklar yaşadığı dönemlerde IMF destekli istikrar politikaları uygulamaktadır. Bu çalışmada, IMF – Türkiye ilişkileri ve Dünya Finansal Krizi çerçevesinde 20. Stand-by anlaşması ile ilgili gelişmeler değerlendirilmiştir. IMF ile Türkiye arasında yapılan müzakerelerde henüz sonuca varılmamıştır. Müzakerelerde varlık yasası, gelir idaresinin yeniden yapılanması, kriz ekonomisi için önlem paketi ve belediye gelirleri üzerinde uzlaşma aranmaktadır.