Gelişmekte olan ülkelerde bankacılık sektöründe yabancı sermaye ve Türkiye - Karakurt, Rıza (My University, 2007)
Geçtiğimiz onbeş yıl içerisinde gelişmekte olan piyasalarda finansal sektöre doğrudan yabancı yatırımlar aşırı yükseliş göstermiştir. Önceleri sadece gelişmiş ülkelerin önemli bir pay aldığı doğrudan yabancı yatırımlar bugün artık gelişmekte olan ülkelere yönelmektedir. Doğrudan yabancı yatırımlar küreselleşme sürecinin de etkisiyle finansal hizmetler sektörüne de yönelmiştir. Finansal hizmetler sektörünün bankacılık alt sektörüne yapılan doğrudan yabancı yatırımların içinde bulundukları ulusal ekonomilere etkisi ise, son dönemlerde üzerinde durulması gereken konular olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye, finans sektörüne doğrudan yabancı yatırım konusunda yabancı sermayenin tercih ettiği bir ülke olmuştur. Türkiye Kasım 2000 ve Şubat 2001 krizleri öncesinde makroekonomik istikrarsızlık bankaların mali bünyelerinin bozulmasına neden olmuş ve bankacılık sektöründe finansal konsolidasyon dalgasını tetiklemiştir. Türk bankacılık sektöründe konsolidasyon hareketinin ve uluslararası bankacılığın-çokuluslu bankacılığın önümüzdeki dönemde önemini koruması beklenmektedir. Bu çalışmada ilk olarak, yabancı banka girişlerinin ulusal banka performanslarının üzerindeki etkisini, ikincil olarak yabancı bankalar ile yerli bankalar arasındaki ilişkinin finansal serbestleşme olgusundan nasıl etkilendiği araştırılmaya çalışılacaktır. Ayrıca, Türkiye’de yabancı sermayeli bankaların gelişimi ve bankacılık sektöründeki yeri değerlendirilmiştir. Ek olarak, uluslararası bankacılık olgusu değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; ifade edilebilecek en açık yargı ise yabancı sermayeli bankaların gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde farklı fonksiyonları ve etkileri bulunduğudur. Gelişmekte olan ülkelerde yabancı bankalar daha etkin ve daha karlıdır.

Financial sector foreign direct investment in emerging market economies has surged over the past fifteen years. Foreign direct investments which only developed countries get the largest share previously have tend to move toward developing countries nowadays. Foreign direct investments has moved towards financial services sector especially with the influence of globalization process. The effects of foreign direct investments made in the banking sub-sector of financial services, to the national economies are subjects that have to be focused in recent days. Turkey has been a country prefferred by foreign capital to invest in financial services sector. In Turkey, the instability in macro-economic environment before the November 2000 and February 2001 crisis which caused deterioration in the financial structure of banks, triggered financial consolidation wave in the banking system. This study attempts to investigate firstly the impact of foreign banks entries on the performance of domestic banks, and secondly how this relationship is affected by the financial liberalisation. Besides, foreign owned banks and their roles in Turkish banking sector is evaluated. In addition, the fact of international banking is examined. In conclusion, the most clear opinion which can be mentioned is foreign capital in national banking system has different functions and effects in developed and developing countries. In developing countries, foreign owned banks are more active and profitable.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Gelişmekte Olan Ülkeler_Yatırım; Yabancı Sermaye_Türkiye