Elit seviyedeki dövüş sporcularının anaerobik güç ve kuvvet performanslarının karşılaştırılması - Otman, Atakan (My University, 2021)
Amaç: Dövüş sporlarından boks, tekvando ve judo branşlarının anaerobik güç ve izokinetik kuvvet parametrelerinin branşlar arasında farklılık olup olmadığını araştırmak ve karşılaştırmaktır.Gereç ve yöntem: Araştırmaya Türkiye Milli Takımlarında mücadele eden boks (n=16), tekvando (n=10) ve judo (n=11) branşlarından toplamda 37 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Anaerobik gücü tespit etmek üzere bisiklet ergometresi üzerinde vücut ağırlıklarının kilogramı başına 75 gr’a karşılık gelen yükte Wingate Anaerobik Güç Testi, ikincisi ise izokinetik dinamometre ile 60˚/ sn’lik açısal hızda diz fleksiyon/ ekstansiyon testidir.Bulgular: Branşlar arasında ortalama “Fleksiyon Relatif Kuvvet - İzokinetik Maksimum Kuvvet (sağ)” değerleri farklılık bulunmuştur (p<0,05). Tekvandocuların değeri (1,89), boks branşındaki katılımcıların değerinden (1,46) yüksektir. Ölçüme dahil edilen katılımcıların branşlar arasında ortalama “Fleksiyon Relatif Kuvvet - İzokinetik Maksimum Kuvvet (sol)” değerlerine bakıldığında ise tekvandoculara ait ortalama değer (1,79), boksörlere ait ortalama değerden (1,47) yüksektir (p<0,05). Ölçüme dahil olan katılımcıların branşları arasında ortalama “Anaerobik Güç (W / kg)” değerleri arasında herhangi bir fark bulunmamıştır (p>0,05).Sonuç: İzokinetik kuvvet testinde elde ettiğimiz bulgular doğrultusunda diz fleksörlerinin relatif kuvveti, tekvandocuların boksörlere göre daha kuvvetli olduğu, relatif anaerobik güç değerlerine bakıldığında ise anlamlı farklılıklar bulunamamıştır.

Objective: To investigate and compare whether the anaerobic power and isokinetic strength parameters of the martial arts boxing, taekwondo and judo branches differ between the branches.Material and methods: A total of 37 athletes from the branches of boxing (n=16), taekwondo (n=10) and judo (n=11) who competed in the Turkish National Teams participated in the research voluntarily. In order to determine anaerobic power, the Wingate Anaerobic Strength Test is performed on a bicycle ergometer at a load corresponding to 75 g per kilogram of body weight, and the second is the knee flexion/ extension test at an angular speed of 60˚/ s with an isokinetic dynamometer.Results: Mean “Flexion Relative Force - Isokinetic Maximum Force (right)” values were found to differ between branches (p<0.05). The value of taekwondo players (1.89) is higher than the value of participants in boxing (1.46). When the average Flexion Relative Strength - Isokinetic Maximum Strength (left) values of the participants included in the measurement are examined, the average value of taekwondo players (1.79) is higher than the average value of boxers (1.47) (p<0.05). There was no difference in the average Anaerobic Power (W / kg) values between the branches of the participants included in the measurement (p>0.05).Conclusion: In line with the findings we obtained in the isokinetic strength test, the relative strength of the knee flexors, taekwondo players were stronger than boxers, and when the relative anaerobic power values were examined, no significant differences were found.
Keywords: anaerobic power; anaerobik güç; Boks; isokinetic force; izokinetik kuvvet Boxing; judo; Öğrenim ve öğretim; Spor; Sports; Study and teaching; taekwondo; tekvando