Çocuk acil hemşirelerinin kanıta dayalı uygulamalara yönelik tutumları, algıladıkları engeller ve çözüm önerileri - Kar, Meryem (My University, 2019)
Giriş: Hemşirelerin kanıta dayalı uygulamaları kullanması hemşirelik bakım kalitesini yükseltecektir.Amaç: Bu araştırma, çocuk acil servisinde çalışan hemşirelerin kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumları, mesleki uygulamalarında araştırma sonuçlarının kullanımına ilişkin algıladıkları engeller ve tercih etikleri çözüm önerilerini belirlemek amacıyla yapıldı.Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişkisel tipteki bu araştırma 1 Temmuz–15 Eylül 2018 tarihleri arasında İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı 16 hastanenin Çocuk Acil Servisinde, 239 hemşire ile yapıldı. Etik Kurul onayı ve kurum izni alındı. Veri toplama aracı olarak, Tanıtıcı Özellikler Anket Formu, Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği (KDHYTÖ), Engeller Ölçeği (EÖ) ve Araştırma Sonuçlarını Kullanmayı Kolaylaştırmak İçin Tercih Edilen Çözüm Önerileri Anketi (ASKKİTEÇÖA) kullanıldı.Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalamasının 27,83±5,91 yıl, %79,1’inin kadın, %74,1’nin lisans mezunu, %46’sının 1 yıldan daha az süredir çocuk acil servisinde çalıştığı, %47,3’nün yabancı dili düzeyini orta ve %48,1’nin zayıf olarak belirttiği tespit edildi. Puan ortalamalarının KDHYTÖ için 61,77±7,32 (43-75), EÖ için 65,02±15,15 (30-110) ve olduğu belirlendi.Sonuç: Çocuk acil hemşirelerin kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumlarının ortalamanın üzerinde, engel algılarının orta ve çözüm önerilerine yaklaşımlarının yüksek düzeyde olmasının kanıta dayalı hemşirelik uygulamalarını kullanmaya hazır olduklarını gösterdiği söylenebilir.

Introduction: Using based on evidence-based practices will improve the quality of nursing care.Aim: The aim of this study was to determine the attitudes of nurses working in pediatric emergency department towards evidence-based nursing, their perceived barriers to the use of research results in their professional practice, and their solution suggestions.Materials and Methods: This type of cross- sectional, descriptive, and relational tool was carried out with the help of 239 nurses in 16 pediatric emergency departments of Istanbul Provincial Health Directorate between July 1 and September 15, 2018. Ethics Committee approval and institution permission were obtained. Introductory Peculiarities Survey Form, Evidence-Based Nursing Attitude Questionnaire (EBNAQ), Barriers Scale (BS) and Preferred Solution Suggestions Survey to Simplify Using Research Results (PSSSSURR) are used for data collection purposes.Results: The average age of the nurses was 27,83 ± 5,91 years, 79,1% of them were female, 74,1% were graduate, 46,1% were less than 1 year the study was conducted in a pediatric emergency department, and 48,1% reported a foreign language as medium and 47,3% as weak. The average score was 96,2±12,1 (44-110) for PSSSSURR, 61,77±7,32 (43-75).Conclusion: It can be said that the attitudes of pediatric emergency nurses towards evidence-based nursing is above the average, and the high level of approach to obstacle perceptions and solution suggestions indicate that they are ready to use evidence-based nursing practices.
Keywords: Acil; araştırma; Çocuk hastalıkları hemşireliği; çocuk hemşireliği; Emergency; evidence based; Hemşireler; kanıta-dayalı; Nurses; Pediatric nursing; professional practice; profesyonel uygulama; research