Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ve Türk Bankacılık Sisteminin karşılaştırmalı analizi - Durdyyev, Begenchmyrat (My University, 2010)
Bankacılık Sistemleri, Orta Asya, Türk Cumhuriyetler, Karşılaştırma, Banka, Aktif Toplamı, Kredi, Mevduat. ÖZET ORTA ASYA TÜRK CUMHURİYETLERİ VE TÜRK BANKACILIK SİSTEMİNİN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Bu tezde, Türkiye ve Orta Asya coğrafyasında yer alan ülkelerin Bankacılık Sistemlerini karşılaştırma yaparak geçmişi ve günümüzdeki durumunu irdelemek amaçlanmıştır. Günümüzde bütün sektörlerde olduğu gibi bankacılık sektörü de hızlı değişim yaşamaktadır. İnceleme konusu olan ülkelere baktığımızda bankacılık sistemlerindeki değişim ve gelişme farklılık göstermektedir. Özellikle Orta Asya Türk cumhuriyetleri, seksenli yılların ortasında Sovyet Birliğinde yeniden yapılanma ve açıklık adı altında başlayan değişiklik birliğin dağılması ve beraberinde bu ülkelerin doksanlı yıllarda bağımsızlıklarını birer-birer ilan etmeye başlamasıyla Merkezi Planlı ekonomiden serbest piyasa ekonomisine geçiş yönünde hızlı adımlar atmıştır. Ülkelerin gelişmelerini ve büyümelerini gerçekleştirebilmeleri için gelişmiş finans piyasalarına büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Finans Piyasaları içinde Bankacılık sektörüne önemli görevler düşmektedir. Çalışmamın ikinci bölümünde Orta Asya Türk cumhuriyetlerinin, üçüncü bölümünde Türkiye’nin özellikle öne çıkan sektörleri ele alınarak genel ekonomik durumu ve bankacılık sistemlerinin tarihi ve günümüzdeki durumu ayrı-ayrı incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise seçilmiş temel bankacılık verileri karşılaştırma yapılarak bankacılık sistemleri analiz edilmiştir. Banking Systems, Central Asia, Turkish Republics, Comparison, Bank, Total Assets, Loans, Deposits

A COMPREHENSIVE ANALYSIS OF CENTRAL ASIAN TURKISH REPUBLİCS WİTH TURKISH BANKING SYSTEMS In this thesis, intended to examine banking systems of Turkey and countries located in the geography of Central Asia by comprison past and present statuses.Today,Banking sector is also experiencing rapid changes as in all sectors.When we look at the countries that are subject to review varies development and changes in the banking systems. Changes under name of restruction and opennes (Glasnost and Perestroika) in Soviet Union in the middle of year eighties, that have led to dissolution of the union, so they start to declare their independence one bye one in year nineties and Central Asian Turkish Republics step fast transition to the market economy from centrally planned economy. Advanced financial markets are needed to realize development and growth of countries. So banking sectors of these countries have to play very important role in this process. In the second and third part of my work, Turkish and Central Asian Turkish countries general economic situations, priority sectors and history-present situation of the banking systems were examined separately. In the fourth part of thesis, banking systems have been analyzed by comparison of selected bankig basic indicators.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Kredilendirme; Orta Asya_Bankalar ve Bankacılık