Robot kaynaklı birleştirmede mekanik ve mikro yapının incelenmesi - Ulubaş, Bayram (My University, 2009)
ROBOT ve MANUEL KAYNAKLI BİRLEŞTİRME SONUCU ORTAYA ÇIKAN MEKANİK ÖZELLİKLERİN İNCELENMESİ Bu yüksek lisans tezinde; St 37-2 (2,5mm) ve St 44-2 (4mm) sac malzemelerin, robot ve manuel kaynaklı birleştirmeler sonucunda ortaya çıkan mekanik özellikler karşılaştırılarak uygun değerdeki kaynak robotlarının parametreleri belirlendi. Kaynaklı birleştirme ilkelerine uygun ve robotların temel esaslarını içeren birçok yayın ve makale incelendi. Robot ile atılan kaynaklarda maliyete etki eden faktörlerden enerji ve süreyi göz önüne alarak çalışmayı yürüttük. Ön deneme olarak 70 e yakın malzeme üzerinde denemeler yaptık. Göz kontrol yöntemlerine göre belirlediğimiz parametreleri deney malzemesi üzerinde uyguladık. Burada amper, kaynak ilerlemesi ve voltaj parametrelerini değiştirerek o malzeme için uygun parametreleri belirledik. Her bir malzeme için 4 farklı parametre belirlendi. Bunlar 2,5 mm ve 4mm yatay pozisyonunda alın alına ve aralarında malzeme kalınlığının yarısı kadar mesafe bırakılarak kaynatıldı. Numuneler standartlara uygun bir şekilde deneylere hazırlandı ve işlendi. Her bir test için kaynak yerinin 2 ucundan 1’er adet numune alındı. Kaynak numunelerine makro yapı, mikro yapı, vickers sertlik deneyi ve çekme deneyleri uygulanarak aralarındaki sonuçlar analiz edildi.

INVESTIGATION OF MECHANICAL PROPERTIES OF ROBOTIC AND MANUALLY WELDED JOINTS In this graduate thesis; robotic and manually welded St 37-2 (2,5mm) and St 44-2 (4mm) sheet materials were compared for their mechanical properties to determine the appropriate welding parameters. Various studies based on standard welding and robotic welding principles were investigated. We conducted a study based on the energy and time factors which affect the cost of robotic welding. We performed preliminary tests on approximately 70 samples. Initially, we used the optimum parameters determined by bare eye method. Here we determined the optimum current, velocity and potential parameters for each sample. We have conducted the work by considering factors effecting the cost of welding such as the time and energy. Preliminary experiments were made on nearly 70 materials. The parameters were determined by the eye control method applied on the available experimental material. Here, welding progress amper and voltage parameters were determined by changing the parameters for that material. Sample thickness were chosen as 2.5mm and 4mm. Additonally welding gap was selected to be either zero or half the thickness of the material thickness. Samples complying with Standards, were prepared and welded as described above. For each test, two different samples were cut from two ends of the welded joint. Samples were examined for macro, micro, vickers and tension tests. The results were analysed.
Keywords: Mekatronik; Robot Tasarımı